Egyszerű, de nem unalmas – sült édesburgonya joghurtos–citromos öntettel
Van az a fajta étel, amely nem akar többnek látszani annál, mint ami. Nem bonyolult, mégis minden falatja megnyugtatóan ismerős és finoman izgalmas. A sült édesburgonya pontosan ilyen. Ha pedig egy friss, citromos joghurtöntet társul hozzá, hirtelen nemcsak köret vagy gyors vacsora lesz belőle, hanem egy tudatosan egyszerű, mégis szerethető fogás.
Az édesburgonyát sütőben készítve a szélei enyhén karamellizálódnak, a belseje krémesen puha marad, az íze pedig magában hordozza azt a természetes édességet, amihez nem kell semmi más – csak egy kis só és idő.
A sütés
A jó sült édesburgonya titka nem a fűszerek halmozása, hanem a megfelelő hő és idő. Amikor magasabb hőfokon, bőven elterítve sül, nem párolódik, hanem valóban pirul. A héja kissé roppan, a húsa pedig lágy marad – ez az a kontraszt, amitől igazán élvezetes lesz.
A joghurtos–citromos öntet
Ehhez a meleg, édeskés alaphoz tökéletes társ a hűvös, savanykás öntet. A natúr joghurt krémessége, a citrom friss savai és egy csipet só olyan egyensúlyt teremtenek, amely nem nyomja el az édesburgonyát, hanem kiemeli annak természetes ízét. Ez az a fajta szósz, amitől az egész étel „összeáll”.
Sült édesburgonya joghurtos–citromos öntettel
Hozzávalók (2–3 adaghoz):
– 2 nagyobb édesburgonya
– 2–3 evőkanál olívaolaj
– Só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
– 200 g sűrű natúr joghurt
– 1 bio citrom reszelt héja és leve
– 1 evőkanál olívaolaj
– Só ízlés szerint
Elkészítés:
Az édesburgonyát alaposan megmossuk, majd héjastól vastagabb hasábokra vagy cikkekre vágjuk. Egy tepsiben összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval és borssal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 30–40 perc alatt megsütjük, félidőben megforgatva, hogy minden oldala szép aranybarna legyen. Közben a joghurtot simára keverjük a citrom héjával, levével, az olívaolajjal és egy csipet sóval. Az öntet akkor a legjobb, ha kicsit pihenhet, hogy az ízek összeérjenek.
A forró édesburgonyát tálra halmozzuk, meglocsoljuk vagy mellé kínáljuk a joghurtos–citromos öntetet. Egy kevés friss zöldfűszer – petrezselyem, snidling vagy koriander – még tovább frissíti az összhatást, de önmagában is tökéletes.