2025.12.17. 17:48:51 777 18

Egyszerű, de nem unalmas – sült édesburgonya joghurtos–citromos öntettel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van az a fajta étel, amely nem akar többnek látszani annál, mint ami. Nem bonyolult, mégis minden falatja megnyugtatóan ismerős és finoman izgalmas. A sült édesburgonya pontosan ilyen. Ha pedig egy friss, citromos joghurtöntet társul hozzá, hirtelen nemcsak köret vagy gyors vacsora lesz belőle, hanem egy tudatosan egyszerű, mégis szerethető fogás.

Édesburgonya sütőben Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Édesburgonya sütőben Fotó:123rf.com

Az édesburgonyát sütőben készítve a szélei enyhén karamellizálódnak, a belseje krémesen puha marad, az íze pedig magában hordozza azt a természetes édességet, amihez nem kell semmi más – csak egy kis só és idő.

A sütés

A jó sült édesburgonya titka nem a fűszerek halmozása, hanem a megfelelő hő és idő. Amikor magasabb hőfokon, bőven elterítve sül, nem párolódik, hanem valóban pirul. A héja kissé roppan, a húsa pedig lágy marad – ez az a kontraszt, amitől igazán élvezetes lesz.

A joghurtos–citromos öntet

Ehhez a meleg, édeskés alaphoz tökéletes társ a hűvös, savanykás öntet. A natúr joghurt krémessége, a citrom friss savai és egy csipet só olyan egyensúlyt teremtenek, amely nem nyomja el az édesburgonyát, hanem kiemeli annak természetes ízét. Ez az a fajta szósz, amitől az egész étel „összeáll”.

Sült édesburgonya joghurtos–citromos öntettel

Hozzávalók (2–3 adaghoz):

– 2 nagyobb édesburgonya

– 2–3 evőkanál olívaolaj

– Só, frissen őrölt bors

Az öntethez:

– 200 g sűrű natúr joghurt

– 1 bio citrom reszelt héja és leve

– 1 evőkanál olívaolaj

– Só ízlés szerint

Elkészítés:

Az édesburgonyát alaposan megmossuk, majd héjastól vastagabb hasábokra vagy cikkekre vágjuk. Egy tepsiben összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval és borssal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 30–40 perc alatt megsütjük, félidőben megforgatva, hogy minden oldala szép aranybarna legyen. Közben a joghurtot simára keverjük a citrom héjával, levével, az olívaolajjal és egy csipet sóval. Az öntet akkor a legjobb, ha kicsit pihenhet, hogy az ízek összeérjenek.

A forró édesburgonyát tálra halmozzuk, meglocsoljuk vagy mellé kínáljuk a joghurtos–citromos öntetet. Egy kevés friss zöldfűszer – petrezselyem, snidling vagy koriander – még tovább frissíti az összhatást, de önmagában is tökéletes.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...