2024.06.21. 15:38:20 5887 206

Egyszerű zöldborsós receptek nem csak hétköznapokra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szénhidrátot, fehérjét, rostot, A-vitamint és még számos értékes tápanyagot tartalmazó zöldborsó mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendő tápláléknövénynek minősül. A kutatásoknak köszönhetően egyre többet megtudhatunk erről az egyébként pillangóvirágúak családjába sorolt növényről. Kiderült például, hogy néhány krónikus betegség elleni védekezésben is segítséget nyújthat. Néhány főbb tulajdonságának ismertetése mellett, egy borsós receptet is hozunk ebben a cikkben.

Zöldborsópüré lazaccal Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldborsópüré lazaccal Fotó:123rf.hu

Több évszázados múlttal rendelkező tápláléknövényünk

A zöldborsó már évszázadok óta részét képezi az emberi táplálkozásnak, amit világszerte több konyhában előszeretettel készítenek. A fagyasztott, konzerv és friss formában ugyancsak beszerezhető borsót a kukoricához, a sütőtökhöz és a burgonyához hasonlóan keményítőtartalmú zöldségnek tekintik. Noha több, ízben és tápanyagtartalomban eltérő, borsófajta létezik, – köztük fekete és lila szemű is – a legsűrűbben a zöldborsót fogyasztják az emberek. Számos értéke mellett kiemelhetjük az antioxidánsban és tápanyagban gazdag mibenlétét, alacsony kalóriatartalmát (egy fél csésze, nagyjából 80 gramm nagyjából 67 kalóriát tartalmaz), valamint jelentős mennyiségű fehérje- és rosttartalmát.

A szellemes, egyúttal előrelátó receptírók igyekeznek felhívni arra a figyelmünket, hogy amennyiben zöldborsós étek készítésén töprengünk, bölcs hozzáállás, hogy a tervezett mennyiség minimum dupláját szerezzük be. Hogy mi áll e tanács hátterében? Nos, nem más, minthogy egészen biztos, hogy a felét elcsemegézzük a főzéshez készülődés során. Főként abban az esetben, ha nem a mirelit változat mellett voksolunk, hanem a kertben szedjük, esetleg a piacról szerezzük be, és magunk látunk neki a kifejtésének.

Zöldborsókrém

Az alábbi receptet reggelire és uzsonnára is fogyaszthatjuk, ez ugyanis nem más, mint a zöldborsókrém. Hozzávalók: 20 dkg friss (esetleg konzerv) zöldborsó, 2 evőkanálnyi margarin vagy vaj, 2 levél medvehagyma (ami helyettesíthető más friss zöldfűszernövénnyel is, például: metélőhagyma), só, bors, darált petrezselyemzöld, pár levél friss menta.

Az elkészítés: pároljuk puhára a zöldborsónkat egy kanál margarinon vagy vajon, és amikor ezzel elkészültünk, akkor a többi hozzávalóval együtt helyezzük aprítógépbe, keverjük pépesre. Amennyiben azt szeretnénk, hogy krémesebb állagú, esetleg zsírosabb kenőkrémhez jussunk, akkor tehetünk hozzá zsíros tejfölt, esetleg sűrű főzőtejszínt. Amennyiben így készítjük el, akkor mártásként tálalhatjuk halak és húsok mellé. A sima vajas vagy margarinos és fűszeres kivitelt pedig kenyérre és péksüteményekre kenve fogyaszthatjuk.

Zöldborsópüré sült lazaccal és vajas répával

Négy személyre a következő hozzávalókra lesz szükségünk: 80 dkg lazacfilé, 0,5 dl olaj, só, 7 evőkanál vaj, 4 darab (új)hagyma, 40 dkg zöldborsó, 1 db zsályalevél, zöldségalaplé, egy kevés cukor, 30 dkg sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld.

Az elkészítés: a lazacfiléről tisztítsuk le a zsírosabb, barnább részeket, húzzuk ki belőle a szálkákat és sózzuk meg kissé. Körülbelül két perc erejéig mindkét oldalát süssük meg olajon. Amikor megsütöttük, öntsük le róla az olajat és forgassuk meg 2 evőkanál vajban. Aprítsuk fel az újhagymákat és pároljuk meg 2 evőkanál vajon, majd adjuk hozzá a zöldborsót és a zsályaleveleket. Pároljuk puhára és még melegen passzírozzuk át. Amennyiben úgy látjuk: hígíthatjuk egy kevés víz vagy zöldségalaplé hozzáadásával. A megtisztított sárgarépákat sós-cukros vízben főzzük ropogósra. Melegítsünk fel 3 evőkanál vajat és forgassuk bele a sárgarépákat és a petrezselyemzöldet. Máris tálalhatunk. Jó étvágyat kívánunk az elfogyasztáshoz!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...