Együk és igyuk a sajtot! 1 gyors és 2 furcsa recept
Képzeljük el, hogy Gombóc Artúr nem a csokoládéért van úgy oda, hanem a sajtért: a kerekért, a téplalapért, a lágyért, a keményért, a hosszan érleltért és még az erős illatúért is. Juj, a sajtfondüt véletlenül se hagyjuk ki a sorból!
Ha már a múltkori teakóstolás során elővettük a sajtot, hagyjuk érvényesülni önállóan is. Együk és igyuk… igen, inni is lehet! De mielőtt pohárba töltjük a sajtot, izzítsuk be gyorsan a sütőt!
Sajtos puffancs
Hozzávalók:
450 gr liszt
1 cs. instant élesztő
1 ek. cukor
2,5 dl langyos víz
250 gr kockára vágott sajt (pl. cheddar vagy trappista)
2 ek. olaj
2 tk. só
egy kevés vaj
Elkészítés:
Egy tálban keverjünk össze a sajton kívül keverjünk össze minden hozzávalót a felsoroltak közül.
Kezdjük el dagasztani a tésztát, majd 5 perc dagasztás után rakjuk félre keleszteni.
Egy óra múlva kezdjük el előmelegíteni a sütőt 180 fokra, és készítsünk elő egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
Tépkedjünk a megkelt tésztából diónyi darabokat, majd a felkockázott sajtdarabokat burkoljuk be velük. A sajttal töltött gombócokkal töltsük meg a sütőformát, majd a tetejüket kenjük meg olvasztott vajjal, hogy 15 perc sütési idő után aranybarnán vehessük ki a puffancsainkat a sütőből.
Most pedig jöjjön egy hideg és egy meleg sajtos ital!
Sajtos forró csokoládé
Melegítsünk fel tejet és olvasszuk fel benne a kedvenc sajtunkat, majd adjunk hozzá tej- vagy étcsokoládét és egy kevés édesítőszert is az ízlésünk szerint. Miután simára kevertük, töltsük ki egy bögrébe és díszítsük kisebb darabokra vágott sajtdarabkákkal.
Az előzővel ellentétben a sajtos tea egy hidegen fogyasztandó italkülönlegesség.
Sajtkrémes jeges tea
Főzzünk egy jó adag teát, majd hűtsük ki. Amíg a tea hűl, egy teáskanál krémsajtot keverjünk el ugyanannyi sűrített tejjel, majd lazítsuk fel egy kevés, habbá vert tejszínnel úgy, hogy még mindig sűrű krémet kapjunk. A végén egy kevés cukorral és egy csipet sóval ízesítjük.
A teát töltsük ki magas, jéggel “kibélelt” poharakba, majd kanalazzunk az ital tetejére az előbb elkészített sajtkrémből.
Forrás: receptneked.hu, www.ridikul.hu