2021.10.18. 15:20:23 8194 261

Előzd meg a depressziót, amíg lehet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bárhogyan is sajog a szívünk, minden évben eljön az a pillanat, amikor el kell köszönnünk a nyártól néhány hónapra. Nem sokat tudunk tenni ez ellen, de ha sikerült megfelelően feltöltődnünk napsugárral, D-vitaminnal, legalább egy kicsit pihennünk, kikapcsolódnunk, illetve elutaznunk néhány napra, akkor ki fogjuk bírni az előttünk álló időszakot egy kis segítséggel. Mégis mit tehetünk azért, hogy a hűvösebb és sötétebb hónapokat könnyebben viseljük, amíg újra feléled a természet, és élvezhetjük a meleget?

Ősszel is jókedvűen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ősszel is jókedvűen

Az őszi és téli évszakokban szinte minden ötödik ember hangulatingadozástól, megnőtt alvás- és evésigénytől, kedvetlenségtől és állandó fáradtságérzettől szenved. Ez a jelenség nem mostani keletű, az okai már az őseinknél is fellelhetők voltak. Már az ősember életének aktív időszakát a tavasz-nyár és az ősz első hónapjában élte, amit vadászattal és gyűjtögetéssel a szabadban töltött. A tél már akkor is a visszavonulás és pihenés évszaka volt. Ezzel szemben a mai világban ez a természetes bioritmus teljesen felborult, és az életvitelünk már tempót diktál. Egész évben hajtunk, nem tudunk lazítani, nem figyelünk a testünk vészjelzéseire, így év végére teljesen ki vagyunk merülve, és rosszabb esetben meg is betegszünk.

Azonban ezt az évszakhoz kötődő hangulatingadozást nem szabad összetéveszteni a depresszióval. Míg az enyébb fáradtság és kimerültség szinte már természetes jelenség, könnyen védekezhetünk és tehetünk ellene, míg a "klasszikus" depresszió szinte évszaktól független. A jeleit, ha jobban odafigyelünk magunkra, meg tudjuk különböztetni és időben felismerhetjük. Ezek a tünetek lehetnek vagy súlyos étvágytalanság, illetve szinte már falási rohamok, komolyabb alvászavarok és nagyfokú fáradtság. A depresszió lehet szezonális is, de ha nem figyelünk oda, könnyen kórossá válhat. Érdemes folyamatosan vizsgálni magunkat, és időben lépni, illetve ha már szükséges, akkor szakember segítségét kérni, nehogy késő legyen, mire észrevesszük és komolyan vesszük a bajt.

Mit érdemes tennünk azért, hogy ezt a folyamatot megelőzzük és enyhítsük?

Teremtsünk megfelelő egyensúlyt az aktív és lazító időszakaink között. Minél többet sétáljunk, és legyünk zöld környezetben, friss levegőn. Mozogjunk rendszeresen, ezt lehetőség szerint a szabadban tegyük. Járjunk szaunázni, termálvizes fürdőzni, gőzfürdőzni. Igyekezzünk kiismerni a saját biológiai ritmusunkat és eszerint szervezzük a napirendünket. Figyeljünk oda a tápanyagokban és vitaminokban gazdag étkezésre. Érdemes időben pótolnunk a szervezetünk számára fontos C és D- vitaminokat. Hallgassunk zenét, olvassunk és töltsünk minél tartalmasabb időt a családunk körében. Ezek azok a pillanatok, melyekkel a legtöbbet tehetünk azért, hogy a hangulatunk javuljon.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.