Élvezd a „tiltott gyümölcs” fogyasztásának jótékony hatásait
A grépfrút egy alacsony kalória- és antioxidáns-tartalmú, tápanyagokban és rostokban gazdag gyümölcs, ami jótékony hatással van a szívre, erősíti az immunrendszert, támogatja a fogyást és több mint 15 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
E különös ízvilágú gyümölcsről kevesen tudják, hogy eredetileg a titokzatos „tiltott gyümölcsként” tartották számon. A neve, ami angol nyelvről szőlőgyümölcsként fordítható, lévén, hogy a jamaicaiak által megalkotott kifejezés arról árulkodik, hogy ez a citrusféle a szőlőhöz hasonló módon fürtökben nő. A gyümölcs „tiltott” mibenléte az 1750-es évekre vezethető vissza, amikor egy Griffith Huges nevű tiszteletes az Édenkertből ismertté vált jó és rossz tudás fája, illetve annak eredete iránt kezdett érdeklődni, és úgy gondolta, hogy ez a citrusféle lehetett az édenkertbeli titokzatos fa termése.
A grépfrút egészségügyi előnyei között szerepel, hogy rendszeres fogyasztása segíthet az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség megelőzésében. Ezt erősíti meg egy 2006-os tanulmány, melyből kiderült, hogy azon emberek körében, akik naponta fogyasztottak grépfrútot figyelemre méltóan csökkent az inzulinrezisztencia. Értékes tápanyagainak (pl. magas káliumtartalmának) köszönhetően jótékony hatást gyakorol a szív egészségére. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, továbbá elősegíti a bőr egészségének megőrzését. Kiváló forrása az A- és C-vitaminnak.
A lassan felszabaduló tápanyagokat biztosító, azaz alacsony glikémiás indexű citrusféle, akár a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is képes csökkenteni. Ez utóbbi hatás a naringin-tartalmának köszönhető, amely összetevő egy természetes flavononféle, ami leginkább a citrusfélékben lelhető fel.
A grépfrútra sokan nemes egyszerűséggel „fogyókúrás gyümölcsként” is hivatkoznak, ugyanis segít javítani a vérnyomást, valamint a vér lipidszintjét, hosszú távú előnyöket biztosítva a súlykontrollban.
Egy AHA (American Heart Association) tanulmány szerint a citrusfélékben fellelhető flavonoid vegyületek nagy eséllyel csökkenthetik a nők körében leggyakrabban jelentkező ischaemiás stroke kockázatát.