2024.04.12. 13:28:47 5876 220

Ezek a világ legélhetőbb országai 2024-ben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vajon milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy országról általában kijelenthető legyen az, hogy: „élhető”? Ez a kifejezés olyan szempontok kombinációjaként értendő, amelyek nagyban hozzájárulnak az ott élők életminőségéhez és jólétéhet.

Országok Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Országok Fotó:123rf.hu

Ideális esetben ilyen a korszerű igényeknek megfelelő egészségügy és oktatás magas színvonala, a biztonság, a széleskörű gazdasági lehetőségek, a kiváló közlekedés, a színes kulturális élet, a magas jövedelem, a kiváló szolgáltatások, a remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek, a fejlett ipar, a környezettudatos hozzáállás. Továbbá az emberek általában jó testi és mentális egészségnek örvendenek, személyesen és szakmailag egyaránt kiteljesedhetnek, minőségi kapcsolati hálóval rendelkeznek, ugyanakkor az elégedettség-szintjük is kiemelkedő. Nézzük meg, hogy 2024-ben melyik országok lehetnek méltók az „élhető” kitüntetésre.

A megfelelő szűrők kiválasztása

Meghatározni a legjobb országot, melynek pénzügyi stabilitása, éghajlata, kiváló egészségügye és oktatási intézményrendszere van, kellőképpen felzárkózott a fenntartható gazdaság elengedhetetlenségéhez: nem minden esetben könnyű megtalálni. A World Population Review mégis vállalkozott erre a nehéz feladatra. Megjegyezték, hogy annak érdekében, hogy kiküszöböljék az erősen szubjektív vélekedéseket, és a lehető legobjektívebb értékelést kínálhassák az érdeklődőknek arra vonatkozóan, hogy melyek az aktuálisan „legélhetőbbnek” titulálható országok: a Humán Fejlődési Index elemzéseit, valamint a Gallup World Happiness Report kimutatásait vették figyelembe.

Ezek a mérőszámok elsősorban a következőkre figyelnek: várható élettartam, műveltség, tudás és optimális életszínvonal. A boldogságmérés tekintetében leginkább a Gallup átfogó közvélemény-kutatásait vették alapul. Ez utóbbi esetében olyan kategóriákat elemeztek, mint: az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP), egészség és élettartam, saját karrier- és élet(mód) választási szabadság, szociális támogatások, a lakosság pszichológiai fejlettsége (pl. nagylelkűsége stb.), a korrupciós szint felmérése.

A legjobbak listája

A szempontok szerinti csoportosításra összpontosítva kiderítette, hogy 2024-ben melyek azok az országok, amelyek kiérdemelték ranglistás helyüket. Mindennek kiderítéséhez az adott országokon belül legdominánsabbak bizonyuló tényezőket vették figyelembe.

Körvonalazódott, hogy: Svájc, Norvégia és Dánia azok az országok, amelyek gazdasági fejlettségben, magas életminőségben és jövedelemben, demokratikus értékekben, valamint társadalmi biztonságban járnak leginkább az élen.

A zöldenergia-felhasználás, az alacsony bűnözés, a színvonalas élet(mód), a társadalmi egyenlőség(re törekvés), valamint a kiváló egészségügy terén: Svédország és Izland jeleskedett. A kutatók számára is érdekes volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy a világ legboldogabb országai cím tekintetében az észak-európai országok taroltak. A legkitüntetettebb helyet ezen belül is Finnország nyerte el (több egymást követő évben), majd a sorban következtek: Dánia, Svájc, Izland, Hollandia, Norvégia és Svédország.

A boldogságmutató a legkevésbé boldog országokat is figyelembe vette, így e tekintetben Afganisztán került képbe – a maga 149. helyezésével, alacsony várható élettartamával, és alacsony GDP-jével. Ebben az elszomorító helyezésben erőteljes közbenjáró volt a politikai-gazdasági háttér (pl. a közelmúltbeli tálib hatalomátvétel), mely a tudósok meglátása szerint az elkövetkező években is éreztetni fogja a hatását. A legboldogtalanabb országok listájára sorakozott fel még: Zimbabwe, Ruanda, Botswana, valamint Lesotho.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...