2024.09.25. 08:34:22 5267 198

Ezért fontos tudni az elektrolitokról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elektrolitok a vérben, a vizeletben és a szövetekben fellelhető ásványi anyagok, amelyek elektromos töltéssel rendelkeznek, kulcsszerepet játszanak a szervezet megfelelő működése érdekében, egyensúlyozzák a pH alapszintjét, a sejtekhez szállítják a szükséges tápanyagokat, kiküszöbölik az anyagcsere köztes- és végtermékeit (a metabolitokat) a sejtekből. A legtöbb testi funkció akadálytalan működéséhez a víz nélkülözhetetlennek bizonyul, a szükséges utánpótlás során pedig a jobb felszívódást olyan ásványi anyagok segítik elő, mint például a kálium és a nátrium. Mit érdemes tudni az elektrolitokról?

Víz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Víz

A Time egyik írója, Matt Fuchs, nemrégiben arra kérdezett rá, hogy vajon az átlagembernek is szüksége van-e elektrolit táplálékkiegészítők fogyasztására, vagy csak a sportolóknak érdemes erre sort keríteniük, hogy ezzel támogassák a szervezetüket és az izmaik megfelelő működését?

Kim Barrett gasztroenterológus szakorvos véleménye szerint az elektrolitok alapvetőek a hidratációban, mivel hatékonyabbá teszik a bél folyadék felvételét. Ezen belül a nátrium - mint a legfontosabb hidratáltság megőrző elem - fontosságát, és az elektrolitok egészséges, sejtszintű hidratációt elősegítő mibenlétét hangsúlyozza. Az olyan negatív töltésű elektrolit, mint a nátriumhoz tapadó klorid támogatja az elektrolit-egyensúlyt, segít a folyadékháztartás szabályozásában és a sav-bázis egyensúly fenntartásában egyaránt.

Más, az élelmiszerekben megtalálható elektrolitfajták megakadályozzák azt, hogy a nátriumszint károsan magasra emelkedjen, ami a szervezetben felesleges folyadék-visszatartást idézhet elő, potenciálisan megterhelve a veséket és a szívet. Az ugyancsak alapvető kálium elektrolit segít a vérnyomás szabályozásában, ahogy az izom- és idegrendszer optimális működésében is kiemelt szerepet játszik.

A szakember szerint elektrolitok hiányában fejfájás és izomgörcs is tapasztalható - mindezt Stavros Kavouras táplálkozástudományi professzor azzal egészítette ki, hogy súlyos elektrolitegyensúly-felborulás esetén, akár olyan rendellenesség is képbe léphet, mint az agyi duzzanat.

Jól működhet, ha a nap folyamán a megfelelő hidratálás érdekében kombináljuk a folyadékokat - különösen akkor, ha ezek elektrolitokat is tartalmaznak. Egyes tanulmányok szerint a fontos elektrolitokat tartalmazó kókuszvíz elősegítheti a hidratációt. Más szakemberek a szénhidrátokat, elektrolitokat és aminosavakat egyaránt kínáló alacsony zsírtartalmú tej fogyasztására mutatnak rá.

Kavouras szerint egyelőre csak megfelelő besorolású elektrolit táplálékkiegészítőkhöz juthatunk hozzá, azonban hozzáfűzte azt is, hogy nem lenne meglepve, amennyiben néhány éven belül egy olyan recepttel rukkolnának elő, ami ideális hidratáltságot eredményez.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...