2024.07.30. 12:38:20 6074 218

Ezt a szuperélelmiszert vétek lenne kihagyni az étrendedből
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyetlen tojás 6 grammot tartalmaz azokból az esszenciális aminosavakból, amiket a fehérjék építőköveiként is számon tartanak. E létfontosságú szerves vegyületeket a szervezetünk nem képes magától előállítani, azonban a tojásfehérje tartalmazza mindezeknek közel felét. Az emberiség hajnalától kiemelkedő szerepet játszó, tápanyagdús élelmiszer kalóriánként több vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, mint bármely más élelmiszertípus. Ideális forrása a szelénnek, foszfornak, kolinnak, a „védő” vagy „jó” koleszterinnek, valamint a B12-vitaminnak. Nem véletlen, hogy gyakran nyeri el a „szuperélelmiszer” titulust.

Tojás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tojás | Fotó: 123rf.com

A tojás segít megőrizni a sejtek egészségét, a benne lévő nagy sűrűségű lipoprotein (HDL-koleszterin), amit „jó” koleszterinként is ismerhetünk, megemelkedik azon emberek esetében, akik naponta legalább három tojást elfogyasztanak - írja a WebMD. Egyes tanulmányok szerint napi egy tojás elfogyasztásával, akár 30 százalékkal is csökkenthető a stroke kockázata. A nagyjából 70 kalóriát tartalmazó élelmiszer amellett, hogy egészséges, még finom is, és számtalan elkészítési módot kínál. Néhány kutatásból az is kiderül, hogy a szívegészség megőrzésében ugyancsak szerepet játszhat a tojásfogyasztás - ez utóbbi még a prediabáteszes és 2-es típusú cukorbetegek esetében is igaznak bizonyult.

Növeli a jóllakottság érzetet, így nagyobb az esélye annak, hogy egy tojásreggelivel egy ideig nem fogunk késztetést érezni az étkezésre. Egy idevonatkozó tanulmány szerint azok a tinédzserek, akik reggelre leginkább tojást fogyasztanak, a soron következő étkezéskor átlagosan 130 kalóriával kevesebbet fogyasztanak.

A szem egészsége sem marad ki a pakliból, tudniillik az orvosok szerint a tojásban lévő lutein, zeaxantin, az antioxidánsok csökkentik a szürkehályog és a szem ideghártyáját károsító időskori makuladegenereció bekövetkeztét. D-vitamin tartalma jót tesz az ingerületátvivő funkcióval bíró szürkeállománynak, a benne lévő kolin pedig serkenti az idegsejtek (neuronok) egymás közötti kommunikációját, és kimagasló szerepe van az agy fejlődésében - ez utóbbi miatt a kolin a terhes és szoptató nők számára ugyancsak fontos.

A Healthline megjegyzése szerint számos egészséges ételt démonizáltak méltánytalanul. Ezek közé a negatív meggyőződések közé sorolták a kókuszolajat, a sajtot, a feldolgozatlan húst, valamint a tojást is. Az egyik tojást övező hamis állítás szerint például a tojás koleszterintartalma miatt egészségtelen élelmiszernek minősül, ám azóta több vizsgálat is megerősítette azt, hogy a tojásban lévő étrendi koleszterin a legkevésbé sem káros a vér koleszterinszintjére. A The Conversation egy korábbi cikkében az egyik legsokoldalúbb élelmiszerének nevezte a tojást, ami nyersen (pl. turmixhoz adva), sütve, főve, rántva, buggyantva, a nap bármely étkezése során fogyasztható. A világ szinte bármely részén megtalálható, megfelelően tárolva, akár hetekig is eláll, ráadásul aránylag olcsó is. Ha tojásról van szó, a legtöbben azonnal a tyúktojásra gondolnak, azonban sok helyütt előszeretettel fogyasztják a fürj, a kacsa, a liba, a pulyka tojását is. Mi több, a strucc- és az emutojás, a maga 1-2 kg súlyával, bizonyul a legnagyobb ehető tojásnak. Természetesen olyan tojás kategóriába sorolható csemegékről sem feledkezhetünk meg, mint például a halikra.

A jó minőségű fehérje természetes forrása csökkentheti a vérnyomást, optimalizálhatja a csontok egészségét és növelheti az izomtömeget. A tojás gazdag szeléntartalma hozzájárul a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működéséhez, a jobb immunrendszerhez és a mentális egészséghez egyaránt.

Ezenfelül a tojás számos kultúrában az új élet, a termékenység, az újjászületés szimbólumaként ismert. Több teremtésmítoszban a tojás jelképezi a világot és az életet.

Egy érdekes kimutatás szerint a világjárvány ideje alatt (1980 óta először) jelentősen megugrott a tojás eladások száma, ami egyúttal a tojás árak emelkedését is magával vonta.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...