2021.05.23. 15:07:53 9332 271

Fanyar és savanyú? Ezért imádjuk az egrest!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem is gondolnánk, hogy ennek a május végén szüretelhető bogyós, savanykás ízvilággal megáldott gyümölcsnek mennyi felhasználási módja van, amit úgy gondolunk nemcsak az ínyencnek érdemes kipróbálnia, illetve fogyasztania!

Egres - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egres

Az egrest már a rómaiak is fogyasztották, bár akkor még inkább gyógynövényként vették hasznát ennek az igen magas pektintartalmú gyümölcsnek. Magyarországon a 19. század második felében kezdett elterjedni, pontosan a filoxéra pusztítása után, ugyanis az akkor kipusztult szőlőültetvények helyére kezdték telepíteni. A magas A-, B1- és C-vitamin tartalma okán és a benne található ásványi anyagok (kálium, kalcium, foszfor, niacin) miatt a fogyasztása jó hatással van a belső elválasztású mirigyekre, a szívre, a májra és nem utolsósorban a vesére.

A sokszínű egres

Frissen fogyasztva mindenképpen érdemes a teljesen érett gyümölcsöt lakmározni, ugyanis ekkor már nincs meg az a fanyar íze, ami a félig érett állapotára jellemző. Azonban frissen csak módjával együk, hiszen nagy mennyiségben hasmenést okozhat. A már korábban említett pektintartalmának köszönhetően igazán ízletes lekvárokat vagy zseléket készíthetünk az egresből. Társíthatjuk egyéb más gyümölcsökkel is, de egy cseppet sem kell aggódnunk, ugyanis az egres önmagában is nagyszerűen megállja a helyét. A nyári hőségben - amit egyébként már nagyon várunk- kifejezetten hűsítő leveseket készíthetünk belőle, amiből természetesen nem hiányozhat a tej vagy a tejszín. Azoknak, akik imádják az édes és savanykás desszerteket, a legjobb választás lesz az egres. A desszerteknél vegyük figyelembe, ha félig érett állapotában használjuk fel, akkor futtassuk meg cukorszirupban mielőtt a nyalánksághoz adjuk.

Az egres sokszínűségét még az is adja, hogy húsokhoz is remekül kombinálhatjuk.

Így készíts szószt az egresből:

Tejszínes egres szósz húsokhoz

Hozzávalók 4 főre:

  • 400 g egres
  • 100 ml tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet só

Nagyon alaposan mosd meg az egrest, ne legyenek rajta tüskék és a szárait is csipkedd le. Tedd egy lábasba és öntsd fel annyi vízzel, ami pont ellepi. Add hozzá a cukrot és főzd pár percig. Amíg főzöd, addig a tejszínhabot a kevés sóval verd kemény habbá, és a végén adagold hozzá finoman a lisztet. Amint ezzel megvagy, keverd hozzá a forrásban lévő egreshez. Amikor felforrt újra, leveheted a tűzhelyről. A jó hír még az, hogy a szószt magában is kanalazhatod!

Forrás: mindmegette.hu sobors

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...