2021.08.21. 15:31:07 9496 293

Figyelj jobban a magnéziumbevitelre, a szíved is meghálálja!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt mindenki (?) tudja, hogy a csontok egészségéhez kalciumra van szükség. Talán még azt is, hogy kálium kell az izmok egészségés működésének fenntartásához. De vajon hányan tudják, hogy a magnézium nagyon fontos a szív egészsége szempontjából? Pedig ez az ásványi anyag elengedhetetlen a szervezetben zajló több száz biokémiai folyamathoz.

Magnéziumban gazdag magvak, ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magnéziumban gazdag magvak, ételek

Segít a csontok, az idegek és az izmok működésében, valamint a vércukrot a megfelelő szinten tartani. A magnézium az állandó szívverés és a normális vérnyomás fenntartásához is szükséges. Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a felnőtt test 25 gramm magnéziumot tartalmaz, főleg a csontokban. Ez a mennyiség számos tényezőtől függ, például az étrendtől vagy az ember veseműködésétől. "Sokan nem kapnak elegendő magnéziumot az étrendjükön keresztül" - mondta Dhanunjaya Lakkireddy, az Amerikai Kardiológiai Főiskola Elektrofiziológiai Tanácsának elnöke.

A magnézium ajánlott szintje (RDA) - vagyis az a mennyiség, amelyet minden nap fel kell vennünk - kortól és nemtől függően változik. Átlagosan az RDA 400 milligramm (mg) a 19-30 év közötti férfiaknál és valamivel alacsonyabb, kb. 310 mg az azonos korú nőknél. A 31 éves vagy annál idősebb férfiaknak napi 420 mg, a nőknek 320 mg magnéziumot kell kapniuk. Ha egy személy magnéziumszintje kevesebb, mint 1,8 mg / deciliter, magnéziumhiányosnak tekinthető. A szervezetben lévő magnéziumnak kevesebb, mint 1 százaléka található a vérben. A legtöbb magnézium (legfeljebb 60 százalék) a csontokban lelhető fel, míg a fennmaradó rész a sejtekben található. Egyébként egészséges embereknél a magnéziumhiány nem gyakori, mert a vesék segítenek szabályozni a szervezetben lévő magnézium mennyiségét. Ha alacsony a magnéziumszint, kevesebb ürül a vizelettel.

A magnézium központi szerepet játszik az egészséges szívritmusban, mert részt vesz más elektrolitok, például kalcium és kálium sejtekbe történő szállításában. Az elektrolitok nagyon fontosak a normális szívverés izomösszehúzódásainak szempontjából. A kutatások azt bizonyították, hogy a magnéziumhiány vagy a korlátozott magnéziumbevitel növeli a ritmuszavarnak nevezett szabálytalan szívverést. Az életkor előrehaladtával a magnézium felszívódása csökken a szervezetben. A magnéziumhiányt bizonyos állapotok is okozhatják, beleértve az alkoholizmust, az alultápláltságot, az emésztési rendellenességeket. Ugyanakkor bizonyos gyógyszerek hosszan tartó alkalmazása túl sok magnézium kiválasztást okozhat. Ide tartoznak a vizelethajtók, valamint a protonpumpa-gátlók is. Mivel az idősebb emberek nagyobb valószínűséggel szedik ezeket a gyógyszereket, náluk a legnagyobb a magnéziumhiány veszélye. A szakértők azt tanácsolják, hogy elsősorban táplálékból juttassuk szervezetünket magnéziumhoz. Csupán 30 g mandula vagy kesudió is tartalmazza a felnőttek számára szükséges napi magnézium 20 százalékát.

Forrás: Everyday Health

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...