2025.02.04. 17:47:16 6591 222

Főzz velünk kocsonyát, íme egy tuti recept!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A farsangi időszak másik „gasztro sztárja” a fánk mellett, a finoman rezgő, ínycsiklandó kocsonya. A disznóvágások a középkor óta részei a vidéki életnek, és ilyenkor a húsok, a szalonna és pikánsan fűszerezett kolbászok mellett, a frissen főzött, – ahogy elődeink hívták – hideghús is az asztalra kerül. Amely amellett, hogy finom, rendkívül tápláló is, mivel kollagénben gazdag.

Kocsonya Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kocsonya Fotó:123rf.com

Az állati eredetű fehérje hozzájárul a bőr, a haj és a körmök egészségéhez, miközben erősíti az ízületek és a csontok szerkezetét. Rendszeres fogyasztása különösen a hideg hónapokban lehet jótékony hatással, mivel segít a bélflóra regenerálódásában is, így támogatja az immunrendszert.

Ugye, hogy minden amellett szól, hogy te is elfogyassz belőle egy jó nagy tányérral? Elkészítése ugyan időigényes, de megéri! Íme a recept:

Palóc kocsonya füstölt hússal és sok zöldséggel (4 adag)

Előkészítés: 30 perc, áztatás: 4 óra, főzés: 12 óra

Hozzávalók:

  • 1 egész füstölt csülök

  • 1 kg sertésköröm

  • 1 kg sertésbőr, fül és fej vegyesen

  • 2 db nagy sárgarépa

  • 1 db petrezselyemgyökér

  • 4 db egész fokhagyma

  • 2 db vöröshagyma

  • 1 teáskanál szemes bors

Elkészítés:

Beáztatjuk a füstölt húst langyos vízbe, így kiázik belőle a felesleges só. Kivesszük a vízből, lekapargatjuk a csülök túlságosan füstös részeit. Eresztünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, és 5-6 órán keresztül főzzük. Nagyon lassú tűzön, épp csak gyöngyözzék a víz. Közben folyamatosan leszedjük a képződő habot.

Meghámozzuk a sárgarépát és a gyökeret, nagyobb darabokra vágjuk és beletesszük a fazékba. A vöröshagymának csak a külső, piszkos héját szedjük le, s egészben hagyjuk, a fokhagymákat félbevágjuk. A hagymákat is belerakjuk a húsfélékhez, beleszórjuk a szemes borsot, és újabb 5-6 órát főzzük, nagyon kicsi lángon. Az utolsó egy órára beletesszük a sót is, nem kell túl sok, mert a füstölt csülök sós. Ha elkészült, hideg helyen pihentetjük.

Annyira kihűtjük, hogy a zsírt le tudjuk szedni a tetejéről. Kiszedjük a zöldségeket és a húst, átszűrjük a levet. Tányérokba rendezzük a zöldségféléket, a feldarabolt csülköt, körmöt, majd nyakon borítjuk a lével. Hideg helyen hagyjuk teljesen kihűlni. Ha megdermedt ecettel, citrommal, ecetes hagymával tálaljuk. Jó étvágyat!

A recept forrása: www.mindmegette.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.