Gesztenye: az ősz és a tél ajándéka (recepttel)
Gőzölgő sült gesztenye, hmm… Itt a téli vásárok ideje, amelyeknek elengedhetetlen hozzátartozója ez a forró csemege. A fényes, illatos, sötét barna színű termés az ünnepre hangolódás egyik állandó kelléke, de igazából nem csupán emiatt érdemes fogyasztani.
Élettani előnyei
Alacsony zsír- és kalóriatartalmú, viszont gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedő a C-vitamin-, kálium-, magnézium- és réztartalma, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, valamint a szív egészségének megőrzéséhez. Magas rosttartalma révén segíti az emésztést, míg a benne található komplex szénhidrátok hosszabb időre biztosítanak energiát, így ideális választás sportolók és aktív életmódot élők számára.
Honnan származik?
A gesztenyefák dús lombjai alatt rejtőző termés hosszú múltra tekint vissza, hiszen már az ókori civilizációk is nagy becsben tartották. Európa déli részeiről, Kis-Ázsiából és Észak-Afrikából terjedt el, és a mediterrán országok konyháinak egyik alapanyaga lett. Magyarországon elsősorban a Dunántúlon találkozhatunk gesztenyeerdőkkel.
Sokoldalú felhasználás a konyhában
Bár a legtöbben édességek hozzávalójaként gondolnak rá, például püréként vagy tortákban, ennél jóval változatosabban fogyasztható.
Levesként: Egy selymes leves tökéletes előétel az őszi vacsorához. A pirított termést alaplével és tejszínnel összefőzve (ha sietünk használhatunk pürét is), majd fűszerekkel ízesítve különleges ízvilágot érhetünk el.
Köretként: Párolt zöldségek vagy sült húsok mellé kiváló kiegészítő, ha pirítva keverjük hozzájuk. Az enyhén édeskés íz remekül harmonizál a sós fogásokkal.
Salátában: Megsütve, majd darabokra törve, rukkolával, gránátalmamaggal és balzsamecettel kiegészítve frissítő salátát készíthetünk.
Tésztaszószként: Krémes mártással megbolondíthatjuk a tésztákat, különösen, ha parmezánnal és friss fűszerekkel gazdagítjuk.
Íme egy ínycsiklandó recept, ami nemcsak isteni finom, de illatával otthonos hangulatot is varázsol az őszi estéken.
Tejszínes gesztenyekrémleves almával és fahéjjal (4 főre)
Hozzávalók:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
1 csipet gyömbér
1 tk. fahéj
1 darab alma
1 dl habtejszín
1 liter víz
15 dkg gesztenyemassza
2 ek. rum
cukor ízlés szerint
1 csipet őrölt fehér bors
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat egy magas falú lábasban, keverjük el benne a lisztet, és kicsit pirítsuk meg. Közben pucoljuk meg az almát, kockázzuk fel, és tegyük a levesbe a fahéjjal és a gyömbérrel együtt, majd öntsük fel vízzel.
Az áttört masszát is keverjük a levesbe, ízesítsük ízlés szerint cukorral, egy csipet borssal és rummal. Összeforralás után, amikor az alma is megpuhult, botmixerrel pürésítsük, majd a tejszínt is öntsük a levesbe és forraljuk azzal is át. Jó étvágyat!
A recept forrása: sobors.hu