2016.12.02. 14:00:00 20889 443

Gesztenye túladagolás nem létezik – Gesztenyés fogások karácsonyra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Na, jó talán nem kell levesnek, a főételnek és a desszertnek is gesztenyét tálalni, de most egy kollekció gesztenyés finomságot gyűjtöttünk össze, amelyből lehet válogatni igény szerint. Köszönjük a PROAKTIVdirekt magazin olvasóinak, hogy ilyen fantasztikus recepteket küldtek be! Még Te is megteheted december 4-ig!

Gesztenyés pulykatekercs | fotó: gizi-receptjei.blogspot.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gesztenyés pulykatekercs | fotó: gizi-receptjei.blogspot.com

Krisztina Paragi: Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott gesztenyepüré, 4 dl magas zsírtartalmú tejszín, 4 dl tej, 1 tojássárgája, 1 ek. nem főzős pudingpor, csipetnyi só, 2-3 cl rum. A sziruphoz: ½ citrom reszelt héja, ½ dl víz, fahéj, szegfűszeg

Először szirupot főzünk: a vizet felforraljuk, és pár percig főzzük benne a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Utána leszűrjük, és félretesszük hűlni. A felengedett gesztenyepürét – kevés kivételével – belemorzsoljuk a mixerbe, és a tejszínnel simára turmixoljuk. A pudingport kevés tejjel simára keverjük, és kb. a tej felével (2 dl) csomómentesre kikeverjük. Ezután a turmixban lévő tejszínes gesztenyemasszához adjuk a lehűlt szirupot, a csipetnyi sóval felvert tojássárgáját, a rumot és a pudingot, alaposan simára turmixoljuk, ízlés szerint tovább hígíthatjuk a maradék tejjel. A félretett gesztenyepürét lereszeljük. A levest alaposan lehűtjük, a reszelt gesztenyepürével és tejszínhabbal díszítjük.

Főétel

Gizi konyhájából: Pulykamelltekercs gesztenyés töltelékkel, burgonyapürével és áfonyamártással

Hozzávalók:

  • 6 nagy szelet pulykamell (nagy tenyérnyi szeletek)
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 cs vörös áfonya
  • 30 dkg szeletelt bacon
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • majoranna
  • kakukkfű
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg vaj

A gesztenyemasszát krumplinyomón nyomjuk át, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vörös áfonyát is. (figyeljünk rá, hogy a massza ne legyen túl lágy, ezért a mascarponét aprónként keverjük hozzá)

Vágjunk le 6 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát. A fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy egy hosszabb, de formás hengert kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen mielőtt a húsba töltenénk. (Én már előtte való nap elkészítettem, és a fagyasztóba hagytam felhasználásig. Így könnyen tudtam vele dolgozni a hús töltésénél)

A nagy tenyérnyi hússzeletre tegyünk fóliát, majd óvatosan klopfoljuk ki mindkét oldalát. Ezután az egyik felét sózzuk, majd fordítsuk át a hússzeletet és a másik felét sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. (minden hússzelettel így járjunk el)

A hússzelet befűszerezett felére helyezzünk rá egy gesztenyehengert, majd a hús két oldalát ráhajtva, tekerjük fel.

Egy fóliadarabra helyezzünk egymás mellé 5-6 szelet bacont, majd tegyük rá a feltekert húst. Ezután tekerjük körbe a baconnel, majd helyezzük egymásmellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Öntsük alá a bort, és a felolvasztott vajat, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük, még a bacon szép pirosra sül. (én légkeverésnél 160 fokon pároltam, majd 180 fokon sütöttem pirosra)

Ameddig a hús sül, készítsük el a köretet, és az áfonyamártást.

Áfonyamártás hozzávalói:

  • 2 cs vörös áfonya
  • 3 dl édes fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • egy darabka fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 2 cs vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor
  • 1 púpozott ek étkezési keményítő pici vízzel simára keverve

A vörös áfonyát tegyük fel főni a borral, a vízzel, a citrom levével és héjával, a fűszerekkel, és ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral. Főzzük kb. 10 percig, majd vegyük ki a fahéjat, és a szegfűszeget.

Ezután forraljuk fel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a pici vízzel simára kevert étkezési keményítőt. Kevergetve addig főzzük, még kellően besűrűsödik. (2-3 perc alatt besűrűsödik)

Közben készítsük el a krumplipürét is.

Tálalás előtt szeleteljük fel a hústekercseket, majd helyezzük a tányérra. Ezután kanalazzuk mellé a krumplipürét az áfonyamártást, és így kínáljuk.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Gesztenyés desszert

Kovácsné Gabriella: Fantasztikus gesztenyerolád, csak gesztenye, tészta nélkül!

  • 2 csomag mirelit gesztenyemassza
  • 4 csomag vaníliás porcukor
  • 15 dkg alkoholos, rumos ,kimagozott meggybefőtt
  • keserű csokoládé tortabevonó
  • tejszínhab
  • 2 kisüveg rumaroma, vagy 3 evőkanál rum

a gesztenyemasszát felolvasztom majd összegyúrom a vaníliás cukorral és rumaromával vagy rummal az így e kapott masszát egy nagyobb konyharuhára teszem sodrófával többszörösen kinyújtom majd a közepére elhelyezett a kimagozott meggybefőttet egyenletesen elosztva a kinyújtott massza hosszában, majd a konyharuha egyik szélét megfogva ráhajtom és piskótatekercs formátumra összegörgetem, hajtom a csokoládé tortabevonót felolvasztom, ráöntöm a tekercsre, megvárom míg megszikkad és beteszem a hűtőbe.

Legalább egy napot érdemes állni hagyni, hogy összeérjen, ill. a csokoládé is kellőképpen ráfagyjon.

Tetejét nagyobb diódarabokkal díszítem, illetve igény szerint tejszínhabbal tálalom.

Nem sok időt veszi igénybe, és a költsége is elfogadható, és persze nagyon finom.

Nagy Emilné - PUDINGOS-GESZTENYÉS szelet

Gesztenye krémes sütemény | Forrás: Nagy EmilnéGesztenye krémes sütemény | Forrás: Nagy Emilné
Hozzávalók :

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír vagy margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. Szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 színes aroma ( vér narancs meggy, rum )

A krémhez :

  • 2 cs. vaníliás puding por
  • 7 dl tej
  • cukor ízlés szerint
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg gesztenye massza

A tetejére : 30 dkg porcukor, 3 cl rum

A lisztet a zsírral vagy margarinnal elmorzsoljuk. A cukrot, egész tojásokat, langyos tejben feloldott szalalkálit összekeverjük. Felezzük a keveréket, felébe kevés aromát teszünk ( csak a színe miatt ).

Rétestészta keménységűre gyúrjuk. Majd a külön kigyúrt gombócokat kettéosztjuk. Kés foknyi vastagra nyújtjuk. A két lapot külön sütőlapon világosra sütjük. 150 fokon 8-10 perc alatt.

A pudingot a tejjel, cukorral megfőzzük, hűlni hagyjuk. A vajat vagy margarint porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudinggal összekeverjük. 2/3-át összekeverjük a gesztenyemasszával.

A krémet felváltva a tészta közé kenjük.

A porcukrot a rummal elkeverjük, enyhén folyós állapotú legyen, majd rákenjük a tészta tetejére. Lehetőleg másnap szeleteljük. A tészta addig megpuhul, a cukormáz megkeményedik.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...