Gluténmentes kókuszgolyó
A kókuszgolyó talán az egyik leggyorsabban elkészíthető házi édesség. Nincs szükség sütésre, bonyolult alapanyagokra vagy órákig tartó konyhai munkára – mégis minden generáció rajong érte. Ez az édesség igazi nosztalgia, sokaknak a gyerekkor uzsonnáit, születésnapjait vagy iskolai bulijait idézi fel. Most azonban megmutatjuk, hogyan készíthető el a hagyományostól kissé eltérően, hogy azok is élvezhessék, akik érzékenyek a gluténre.

Miért gluténmentesen?
Egyre több családban kerül elő a kérdés: mit készítsünk, ha valaki gluténérzékeny? Szerencsére a kókuszgolyó receptjét nagyon könnyű átalakítani. A hagyományos háztartási kekszet gluténmentes változatra cseréljük, és máris mindenki gond nélkül falatozhatja. Az íz, az állag és a hangulat ugyanaz marad – csak éppen kompromisszumok nélkül.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)
25 dkg gluténmentes darált keksz
10 dkg porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 dl tej (növényi itallal is helyettesíthető)
10 dkg vaj vagy kókuszzsír
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál baracklekvár
kókuszreszelék a hempergetéshez
Elkészítés Egy nagy tálban keverjük össze a darált kekszet, a porcukrot, a kakaóport és a vaníliás cukrot. Adjuk hozzá a vajat, a tejet és a lekvárt, majd gyúrjuk össze, amíg formázható masszát kapunk. Ha túl lágy, egy kevés kekszet, ha túl száraz, még egy kevés tejet tehetünk hozzá. Ezután diónyi golyókat formázunk, és meghempergetjük őket kókuszreszelékben. Hűtőben legalább fél órát érdemes pihentetni, hogy az ízek összeérjenek.
Apró trükkök, amikkel feldobhatod
A gluténmentes kókuszgolyó alapreceptje sokféleképpen variálható. Tehetünk a közepébe egy-egy szem meggyet vagy mandulát, megforgathatjuk darált dióban, vagy kókusz helyett akár színes szórócukorban is, ha gyerekzsúrra készítjük. A lekvár helyett mogyorókrémmel is kipróbálható – garantáltan pillanatok alatt elfogy.
A kókuszgolyó varázsa a gyorsaságban és az egyszerűségben rejlik. Nem kell hozzá sem konyhatündérnek, sem cukrásznak lenni, mégis garantált a siker. És ami még jobb: gluténmentesen is ugyanazt az otthonos, gyerekkori ízt adja vissza, amiért generációk óta rajongunk.