Gluténmentes péksütik- biztos, hogy egészséges?
Manapság nagyon népszerűek a gluténmentes (és egyéb allergénektől mentes) péksütemények, édességek. Sokan azért fogyasztják őket, mert azt gondolják, így jobban beilleszthetőek egy testsúlycsökkentő diétába. Mi ebben az igazság, és kinek kell valójában gluténmentesen táplálkoznia?
Gluténmentes táplálkozásra alapvetően 3 esetben van szükség: amennyiben valaki cöliákiás, azaz lisztérzékeny. Ez egy autoimmun eredetű betegség, melyben már kis mértékű gluténfogyasztás is nagyon erős tüneteket tud kiváltani. Szintén nem ajánlott a glutén fogyasztása nem-cöliákiás gluténérzékenység esetén, tehát aki ugyan nem allergiás a gluténre, viszont igazoltan érzékeny rá. Mindezek mellett, azok számára sem jó a glutén, akik ugyan nem rendelkeznek a fenti diagnózisokkal, ugyanakkor érzik, hogy gluténtartalmú ételek után kellemetlen tüneteik vannak.
Vannak a felsoroltakon kívül is olyan egészségügyi állapotok, betegségek, melyek esetén a glutén bizonyítottan rontja a gyógyulás esélyét: ilyenek a gyulladásos és autoimmun megbetegedések (pl. psoriasis, Hashimoto, Chron-betegség), illetve bizonyos emésztőrendszeri betegségek (pl. IBS és IBD) valamint hormonális eltérések (pl.pajzsmirigy alulműködés). Egy teljesen egészséges ember számára sem rossz, ha gluténmentesen étkezik, ugyanis a gluténnak számos negatív hatása lehet a szervezetre, ami gluténmentes étrenddel jól kivédhető.
Ha a fenti állapotok egyike sem jellemez téged, és nem kell gluténmentes táplálkozást folytatnod, viszont fogyni szeretnél, akkor érdemes tudnod, hogy a gluténmentes péksütemények és édességek semmivel sem diétásabbak, mint a gluténos változataik. Azt, hogy valamilyen étel mennyire hízlal, leginkább a kalóriatartalma és a glikémiás terhelése határozza meg, ezek pedig a gluténmentes ételek esetén sem előnyösebbek. Tehát, ha ételed nagyon részét gluténmentes tészta, péksütemény és egyéb édesség teszi ki, akkor ez semmiképpen sem fog támogatni téged a diétádban.
Ha testsúlyt szeretnél csökkenteni, és egészségesen akarsz táplálkozni, elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozásra érdemes figyelned. Ez azt jelenti, hogy ételeidnek minél kisebb részét tegyék ki a (bármilyen) lisztből készült péksütemények, édességek, és nagyobb részét valódi, tápanyagdús élelmiszerek. Ilyenek a húsok, halak, belsőségek, tenger gyümölcsei, gabonák és álgabonák (nem pedig ezek lisztjei), zöldségek, gyümölcsök. Igyekezz rendszeresen enni (minden nap ugyanabban az időpontban), és az étkezés között ne nassolj. Ezt úgy tudod elkérni, ha megfelelő mennyiségű és minőségű (tehát tápanyagdús) ételek eszel, így két étkezés között nem leszel éhes.
Ha így teszel, nem csak fogyni fogsz, de vissza is állíthatod szervezeted egészséges anyagcserefolyamatait, ezáltal még jobban elősegítheted a testsúlyod csökkentését, a jó forma elérését.
(20+) Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook
Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók