2024.02.08. 17:54:35 8237 283

Gombás rizottó, ahogy az olaszoktól tanultuk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rizottó ízének titka az elkészítéséhez használt rizsben, alaplében és a lassú, folyamatos kevergetéssel kísért főzésben rejlik. Most gombákkal, friss fűszerekkel bolondítjuk meg ezt az egyszerű olasz fogást, így izgalmas ízvilágot kapunk.

Gombás rizottó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gombás rizottó

Hozzávalók(kb.4 főre):

A rizottóhoz:

  • 2 csésze Arborio rizs (fontos a rizs fajtája!)

  • 1 kis fej hagyma (finomra vágva)

  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)

  • 200 g gomba (választhatod a szezonális vagy kedvenc gombafajtádat is; felszeletelve)

  • 1 csésze száraz fehérbor

  • 6-7 csésze zöldségalaplé (forró)

  • 1/2 csésze friss petrezselyem (apróra vágva)

  • 1/4 csésze friss kakukkfű (apróra vágva)

  • 1/2 csésze parmezán sajt (reszelve)

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a szeletelt gombát. Pirítsd őket, amíg a gombák kissé megpirulnak. Tedd hozzá a rizst, öntsd fel a száraz fehérborral, és főzd addig, amíg a bor nagy része elpárolog. Adj hozzá körülbelül 1 csésze forró zöldségalaplevet, és kevergetve főzd lassan, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg a rizs megpuhul és krémes lesz. Ez általában 18-20 percet vesz igénybe.

Az utolsó 5 percben keverd hozzá a friss petrezselymet, kakukkfüvet, és a reszelt parmezánt. Folytasd a főzést, amíg a sajt elolvad, és az ízek jól összeérnek. Vegyítsd hozzá a vajat, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal. Tálalásnál egy kevés extra parmezán és egy csepp jó minőségű olívaolaj gazdagíthatja az ízélményt.

Buon appetito!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.