Gyors és egyszerű receptek szilveszterre
Valóban néhány nap, és itt az év vége. Habár még alig-alig eszméltünk fel a nagy karácsonyi evészetből, a gondos, esetleg fáradhatatlan háziasszonyok, a nagy „szilveszterrajongók” már most elkezdenek gondolkozni azon, mi is kerüljön az asztalra az év utolsó estéjén.
Ha ötleted még nincs, viszont a karácsonyi maradékok elfogyasztása helyett inkább azon morfondíroznál, mit is süss szilveszterre, néhány egyszerű és különleges tippel segítünk Neked!
Ropogós csigácskák
Hozzávalók 25 darabhoz:
15 dkg sült hús (legjobb a borjú, de bármilyen, szilveszterhez és ízléshez passzoló is megteszi)
1 db 25x40-es levelestészta
4 evőkanál apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál mustár
Így készül:
A húst vágd apróra és keverd össze a petrezselyemmel. A leveles tésztát tekerd ki és a papírral együtt keresztbe vágd el. Az egyik félbevágott részre oszlasd rá a hús felét, úgy, hogy a felső szélén maradjon ez kis hely. Ezután ezt fedd be mustárral, majd a rövidebbik felénél fogva kezd el feltekerni. Ezután tedd bele a papírba és kb. fél órára rakd hűvös helyre. Ismételd meg ugyanezt a másik felével is. Ha letelt az 30 perc, a „tésztarúdat” szeleteld fel kb. 1,5 cm széles karikákra, majd tedd sütőpapírral befedett tepsibe és már ugorhatnak is a 200-220 ⁰C-ra előmelegített sütőbe. Negyed óra alatt készre is sülnek.
Mediterrán muffin
Ami kell hozzá:
-10 dkg szárított paradicsom
-2 ág rozmaring
-25 dkg liszt
-15 dkg juhtúró
-fél teáskanál só
-2 teáskanál sütőpor
-1 evőkanál sűrített paradicsom
-2,5 dl író
-1,25 dl olaj
-1 tojás
Így készítsd el:
Az olajban tárolt, szárított paradicsomot tett ki sütőpapírra és csepegtesd le, a rozmaringot szedd le az ágakról, a juhtúrót pedig morzsold nagyobb darabokra. A lisztet, sütőport, sót keverd össze. Az írót, olajat, tojást és s sűrített paradicsomot szintén, majd ebbe mehet bele apránként adagolva a lisztkeverék. A juhtúrót, paradicsomot és a rozmaringot is keverd hozzá. Zsiradékkal vagy papírral bélelt muffinformába töltögetjük a tésztát és 175 ⁰C-ra (hőlégkeveréses sütőben 160 ⁰C-ra) melegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ha kész, 10 percig a sütőben, utána onnan kivéve hagyjuk kihűlni.
Virsli, bundában
Ami kell hozzá (10 adaghoz):
8 szelet fagyasztott leveles tészta (20x10 cm-esek legyenek)
kb. 30 dkg savanyú káposzta
fél teáskanál szárított majoránna
1 evőkanál folyós méz
4 db virsli
fél teáskanál pirospaprika (édes)
1 tojássárgája
liszt a kitekeréshez
Így készül:
A tésztát kitekerjük és hagyjuk kiolvadni. A káposztát jól kinyomkodjuk, nagyobb darabokra vágjuk és a mézzel, paprikával, majorannával és sóval összekeverjük. A tésztaszeleteket egy enyhén lisztezett felületre tesszük és a káposztát szépen a tészták felső felébe rakjuk úgy, hogy körbe maradjon pár centi hely. Ezután virsliket a „káposztaágyakra” helyezzük. A tojássárgáját egy evőkanál vízzel elkeverjük és ezzel bekenjük a tészta széleit. A tésztákat a töltelékkel együtt feltekerjük és a rudacskákat megkenjük tojássárgájával, majd 200 ⁰C-ra („hőlégesben” 180 ⁰C-ra) felmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Forrás: essen-und-trinken.de