Gyors kényelmi desszert, amit a gyerekek is imádni fognak: Rizspuding kétféleképpen
Minden embernek van legalább egy olyan étel, ami a legjobban hiányzik neki a gyermekkorából, de csak az édesanyja tudja ugyanúgy elkészíteni. Csak nosztalgiával lehet visszaemlékezni azokra a különleges ételekre és desszertekre, amelyek korábban nem csupán a hasunkat, de a szívünket is felmelegítették.
A legtöbb családban van egy olyan „különleges” desszert, amelyet idő- vagy alapanyag híján elő lehetett kapni. Ilyen például a tejberizs, a tejbedara vagy a rizspuding. Ez utóbbi elkészítése szintén egyszerű: a desszert rizsből, tejből és cukorból áll, és ugyancsak főzhető főzőlapon, süthető sütőben, mikrohullámú sütőben, gyorsfőzőben vagy rizsfőzőben.
Gyors rizspuding
Hozzávalók:
Fél csésze hosszú szemű rizs
1 liter tej
2 ek. porcukor
fél tk. vanília esszencia
Eper lekvár
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőbe öntsük bele a tejet, amikor felmelegszik, adjuk hozzá a rizst és a cukrot, majd keverjük jól el. Ezután néha megkeverve főzzük forrásig.
A lángon levéve adjuk hozzá a vanília esszenciát is, végül lefedve, de sűrűn kevergetve főzzük 30 percen át, amíg krémes keveréket nem kapunk. Melegen és hidegen szintén tálalhatjuk, fogyasztható önmagában is, de eperlekvárral a tetején az igazi.
Ehhez az egyszerű rizspudingos alaphoz hozzáadhatunk ízlés szerint néhány ízesítőt vagy feltétet. Ez lehet például valamilyen friss gyümölcs, dió, mazsola, szirupokat, kókuszreszelék, fahéj, citromhéj és bármilyen édeskés öntet.
Sült rizspuding
Hozzávalók:
1 csésze hosszú szemű vagy Basmati rizs
1 liter tej
1 vaníliarúd vagy 1 citrom reszelt héja
2 ek. cukor
őrölt fahéj ízlés szerint
mazsola ízlés szerint
egy kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 140 °C-ra, közben egy serpenyőbe öntsünk tejet és melegítsük fel. Keverjük el benne a cukrot, és tegyük bele a vaníliarudat. Egy kivajazott tepsibe öntsük bele a nyers rizst, majd öntsük rá a tejes keveréket. Egy fakanállal vagy spatulával keverjük át.
Süssük 40 percig, majd vegyük ki a vaníliarudat, ezután további 30 percig főzzük. A desszert akkor készül el, amikor a rizs teljesen megfőtt és a puding krémes állagú lesz. Tálaljuk azon melegében őrölt fahéjjal és mazsolával megszórva.
Forrás: www.womendailymagazine.com