2025.04.04. 15:28:58 6510 222

Gyümölcs- és zöldségmosási praktikák – le a vegyszerekkel és baktériumokkal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges táplálkozás szempontjából, azonban sokan nem is gondolnak arra, hogy a felszínükön rengeteg vegyszer, baktérium és egyéb szennyeződés lehet. A megfelelő tisztítás nemcsak az élelmiszerbiztonságot növeli, hanem az ízélményt is javítja. Lássuk, milyen hatékony módszerekkel távolíthatod el a káros anyagokat a zöldségekről és gyümölcsökről!

Zöldség mosása Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldség mosása Fotó:123rf.com

Folyó vizes öblítés – A legegyszerűbb, de nem mindig elég

A legegyszerűbb és leggyakoribb módszer, ha folyó víz alatt alaposan leöblíted a zöldségeket és gyümölcsöket. Ez segít eltávolítani a nagyobb szennyeződéseket, például a port és a koszt, de a makacsabb vegyszerek és baktériumok ellen nem mindig elég.

Ecetes víz – Természetes fertőtlenítés

Az ecet kiváló antibakteriális hatású, és segít feloldani a növényvédő szereket. Keverj össze 1 liter vizet 1 dl fehér vagy almaecettel, majd áztasd a gyümölcsöket és zöldségeket ebben a keverékben 5-10 percig. Ezután alaposan öblítsd le őket tiszta vízzel.

Szódabikarbónás áztatás – Hatékony vegyszereltávolítás

A szódabikarbóna az egyik legjobb megoldás a növényvédő szerek eltávolítására. Egy nagy tál vízben oldj fel egy evőkanál szódabikarbónát, majd hagyd benne ázni a zöldségeket és gyümölcsöket 10-15 percig. Ez különösen hatékony az almán, szőlőn és bogyós gyümölcsökön található vegyszerek eltávolítására.

Sós vizes öblítés – Baktériumok ellen

A só természetes fertőtlenítő, és segíthet elpusztítani a gyümölcsök és zöldségek felületén lévő baktériumokat. Egy liter vízhez adj egy evőkanál sót, majd áztasd az élelmiszereket néhány percig.

Citromlé – Frissítő tisztítás

A citromlé természetes savassága segíthet lebontani a vegyszereket és baktériumokat. Keverj el 1 liter vízben fél citrom levét, és áztasd benne a gyümölcsöket vagy zöldségeket 5 percig, majd öblítsd le.

Mely élelmiszereket kell különösen alaposan tisztítani?

A legnagyobb mennyiségben vegyszerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök közé tartozik az alma, eper, szőlő, paprika és saláta, ezért ezek tisztítására érdemes extra figyelmet fordítani.

A megfelelő tisztítás után zöldségeid és gyümölcseid nemcsak tisztábbak és egészségesebbek lesznek, hanem az ízük is frissebb marad. Ha ezek közül a módszerek közül rendszeresen alkalmazol egyet, ételeidet biztonságosabban fogyaszthatod.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.

3 konyhai eszköz, amit nem használsz ki eléggé (pedig megérné!)

A legtöbb háztartásban lapul néhány olyan konyhai eszköz, amit megvettünk lelkesedésből – majd elfelejtettünk. Pedig ezek az „alulértékelt segítők” rengeteget könnyíthetnek a főzésen, időt takaríthatnak meg, vagy épp kreatív új lehetőségeket nyithatnak meg a mindennapi étkezésben. Lássuk, melyek ezek – és hogyan hozhatod ki belőlük a legtöbbet!