Gyümölcsös pite - glutén mentesen!
Ha gluténmentes diétára fogtak minket, akkor sem kell elbúcsúznunk a finomságoktól. Sőt, egészen új dimenziója nyílik meg a gasztronómiának, és sokkal könnyebben emészthető ételek kerülhetnek ki a kezeink közül. Mint például ez a gyönyörű és finom gyümölcsös, gluténmentes pite.
Pite gluténmentesen
Gluténmentes pitetészta hozzávalói 24 cm-es formához:
- 15 dkg gluténmentes zabpehely (v. zabliszt)
- 10 dkg rizsliszt
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg vaj
- 1 kk vaníliaaroma
- 10 gramm Süssina (v. 5 dkg ízlés szerinti édesítő)
A zabpelyhet kávédarálóval vagy aprítógéppel daráljuk meg hogy lisztes állaga legyen. (Én zabpelyhet használtam, de ízlés szerint zabliszttel is készíthetjük.)
A lisztté őrölt zabpehelyhez adjuk hozzá a rizslisztet, az édesítőszert, majd keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a felkockázott hideg vajat, és először morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha száraznak találnánk akkor egy picike vizet öntsünk hozzá.)
Az összegyúrt pitetésztát ezután tenyérrel lapogassuk bele egy teflon piteformába, majd villával szurkáljuk meg az alját. (Amennyiben nem teflonos a piteforma, akkor enyhén vajazzuk ki, nehogy beleragadjon a tészta)
Tipp:
Vágjunk le két szélesebb (kb. 2 cm-es) és a formánál hosszabb sütőpapír csíkot, majd tegyük keresztbe bele a formába mielőtt belelapogatnánk a tésztát. Így a megsült tésztát a papírcsíkok segítségével könnyebben kitudjuk majd emelni. (Nekem kivehető alja van a piteformámnak, így nem tettem bele sütőpapírt, és nem is kentem ki vajjal) Helyezzük be a tésztát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép világos színűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem) A sütőből kivéve a piteformában hagyjuk a tésztát kihűlni, majd emeljük át egy tálcára, és töltsük meg a vaníliakrémmel és a gyümölcsökkel.
Vaníliakrém hozzávalói:
- 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
- 4 dl tej vagy helyettesítője
- 3 ek kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1,5 dl cukrászhab vagy növényi hab
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot.
Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen. (Én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima lett a krém.)
A Meggle cukrászhabot verjük fel kemény habbá, majd apránként egy kézi habverővel keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz. (Mindenképpen apránként keverjük, és figyeljünk nehogy túl lágy legyen a krém.)
A teljesen kihűlt pitetésztára egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
Hozzávalók a gyümölcsös részhez:
- 10 dkg áfonya
- 2 db nektarin
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek méz
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd a nektarint vágjuk fel cikkekre.
Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral, csorgassuk rá a mézet, óvatosan keverjük össze, és hagyjuk legalább egy órát állni, majd tegyük egy szűrőbe hogy a leve lecsepegjen. (Közben többször keverjük át óvatosan, vigyázva hogy a gyümölcsök ne törjenek.)
Vegyük ki a hűtőből a vaníliakrémmel megtöltött tésztát, ízlés szerint pakoljuk rá az alaposan lecsepegtetett nektarint és áfonyát, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/