2025.02.02. 12:43:33 6449 234

Ha farsang, akkor fánk! – Mutatunk egy klasszikus, de bomba receptet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fánksütés nélkül nincs farsang, ez tiszta sor! Vajon miért pont ez az étel az, ami hosszú idő óta leginkább ehhez az időszakhoz kötődik? Utánajártunk, és hoztunk egy receptet is!

Szalagos fánk Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szalagos fánk Fotó:123rf.com

A hagyomány már évszázadok óta része kultúránknak: és a fánk szimbólum is egyben. A nagyböjt előtti farsangi időszak a mulatságok, a télbúcsúztatás periódusa, amelyet ez az édesség koronáz meg. A bő olajban sütés és a cukros bevonat a jólétet, a bőség idejét jelképezi. Az emberek együtt ünnepelnek, miközben elbúcsúznak a téltől, és vidámságot, könnyedséget hoznak a hétköznapokba.

Gyere, süss velünk te is farsangi szalagos fánkot!

Hozzávalók(4 adag):

  • 50 dkg liszt

  • 2 dl tej

  • 4 dkg porcukor

  • 3 dkg élesztő

  • 4 db tojássárgája

  • 6 dkg vaj

  • 1 tk vanília kivonat

  • 1 ek rumaroma

  • 1 db citrom (reszelt héja)

  • 1 csipet só

  • olaj

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, a közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megdagadt lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen. A közepüket benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé, lefedve sütni kezdjük őket. Ha az egyik oldal megvan megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, különben könnyen megéghet a tészta! Jó étvágyat!

A recept forrása: https://www.mindmegette.hu/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.