Ha október, akkor sütőtök! – Ne hagyd ki a fincsi krémlevest
A gyerekek, és a gyereklelkű és felettébb kreatív felnőttek már javában gyártják a töklámpásokat, egyéb faragványokat, mely néhány éve lett az október végi, november eleji időszak egyik fontos kelléke. Ha Te inkább a gasztronómiai élvezeteknek hódolnál, idén se maradjon ki a házi étlapodról a sütőtökből készült krémleves!
Hogy idén kicsit másként gőzölögjön az asztalodon ez a finomság, néhány receptet ajánlunk hozzá.
Gyümölccsel feltuningolva
Hozzávalók:
70 dkg sütőtök
1 db hagyma
1 db gyömbér
20 dkg burgonya
8 dl alaplé
2 evőkanál étolaj
35 dkg almakompót
4 evőkanál tejszínhab
só, bors
A tököt megmossuk, meghámozzuk, magját kiszedjük, majd a húst nagyobb darabokra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát, gyömbért szintén megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
A felaprított zöldségeket a felhevített olajon megpirítjuk, kicsit megpároljuk, majd az alaplével felöntjük. Körülbelül 20 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha kész, az egészet botmixerrel pürésítjük. Az almakompótot feldaraboljuk és belekeverjük a levesbe, majd sóval, borssal ízesítjük az egészet. Tálaláskor mehet rá egy kis tejszín, frissen őrölt bors. Ínyencek egy kis szalonnát is piríthatnak a tetejére.
Krémleves sütőtökből, kicsit egzotikusan
Ez kell hozzá:
80 dkg hokkaido tök
60 dkg burgonya
1 hagyma
1 db citrom
1 db gyömbér
2 evőkanál vaj
1 csokor koriander
1 liter zöldséges alaplé
0,5 dl kókusztej
só, frissen őrölt bors, szójaszósz
A tököt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát nagyobb darabokra vágjuk. A burgonyát mossuk, hámozzuk, felkockázzuk. A citrom levét kipréseljük, a hagymát, gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk. A vajat egy edényben felolvasztjuk, a fent megtisztított, feldarabolt hozzávalókat beletesszük, megpirítjuk, kicsit megpároljuk. Mehet rá az alaplé, kb. 20 percig főzzük. Ha kész, jöhet a pürésítés.
Ha ezzel megvagyunk, beleöntjük a levesünkbe a szójaszószt és a kókusztejet, elkeverjük, majd az egészet még egyszer felforraljuk. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor friss korianderlevél kerüljön a levesre.
„Karamell” és tök? Naná!
Ezt szerezd be hozzá:
35 dkg hokkaido tökhús
1 db burgonya
fél teáskanál oregánó
3 evőkanál repceolaj
negyed teáskanál őrölt római kömény
2,5 dl zöldséges alaplé
3 evőkanál főzőtejszín (15 %-os)
2 db vöröshagyma
7 db zsályalevél
2 evőkanál barnacukor
4 dkg félkemény sajt (ha lehet, édesebb fajtát válasszunk)
só, bors
A burgonyát és a tököt megmossuk, előbbit meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. 1 teáskanál repceolajjal, sóval, borssal és az alaplével összeforraljuk és 15 percig állni hagyjuk. Ha ez megvan, hozzáadjuk a főzőtejszínt és az egészet pürésítjük, majd sóval, borssal, római köménnyel, oregánóval ízesítjük.
A megpucolt, felkarikázott hagymát és a zsályalevelet a maradék olajon megpirítjuk, meghintjük cukorral és nagyjából 5 percig sütjük, amíg a hagyma a cukorban meg nem karamellizálódik.
Ha kész, a levest tányérokba merjük, és a karamellizált hagymával, zsályával a tetején, egy kis sajttal megszórva tálaljuk.
Forrás: brigitte.de