Használjuk ki az enyhe őszt! – Süssünk szalonnát!
Bár sokak szerint inkább a hosszú nyári esték alkalmasak arra, hogy összegyűljön a család, barátok egy jópofa szalonnasütésre, szerintem így ősz elején is belefér egy-egy összejövetel. Ha Ti is így gondoljátok, mindenképpen érdemes továbbgörgetni.
Szalonnát sütni mindenki tud! Valóban nem egy nagy művészet, de vannak bizonyos lépések, amiket érdemes betartani, ha egy ilyen egyszerű, de nagyszerű gasztroélményre adjuk a fejünket.
Legyen ez a csalós napod!
Tudjuk, diétában nincsenek csalós napok, mert akkor annak úgy semmi értelme.:-) De azért alkalmanként egy kis lazítás belefér, nem? Legyen mondjuk ez az alkalom a szalonnasütés estéje.:-) Mert bizony a szalonna, a róla lesült zsír mellé finom, puha fehérkenyér dukál, ehhez semmi kétség. Illetve, már maga a szalonna sem kifejezetten diétás fogás, pedig abból is érdemes a zsírosabb fajtát választani.
Ami a nyársat illeti
Az lehet boltban vásárolt, akár többször használatos is. De készíthettek Ti magatok is otthon, vékony, de erős ágból, egy éles bicska segítségével.
Melyik a legjobb időpont?
Mindenképpen szélcsendes, kellemesen meleg őszi estét érdemes választani. És igen, az esti órákat várjuk meg, egyrészt a hangulat, másrészt a napközbeni meleg miatt.
Szerezd be a faanyagot!
Ha otthon tartjátok a sütkérezést, és híján vagytok fáknak, ágaknak, beszerezhetsz a közeli tűzépről, erdészettől szalonnasütésre alkalmas faanyagot. Ha „terepre” mentek, ott időben álljatok neki „égetnivalót” gyűjteni. Kerüljenek bele kisebb, gyújtósnak való fák is, és jöhetnek a nagyobb méretűek is. Ha nincs kijelölt tűzrakóhely, mindenképpen rakjátok körbe a tűzet téglákkal, nagyobb kövekkel. Ha megoldható, ne éghető anyag közelébe telepedjetek le, illetve egy vödör víz legyen kéznél, ha valamibe mégis belekapna egy kisebb lángcsóva.
Érdemes időben nekilátni!
Mármint a tűzrakásnak! Ennek oka, hogy szalonnát sütni parázson a legjobb, annak „létrejöttéhez” pedig idő kell. Fontos, hogy a tűz mellett mindig legyen valaki, pont a fent említett balesetek elkerülése érdekében.
Jöhet egy kis desszert?
Habár a szalonnasütés nem az édességevésről szól, azért akad, aki a sok sós után még vágyik egy kis édesre. Ők biztos nem hagyják ki a pillecukor sütögetést, és a szalonna után kerül néhány darab a nyársukra ebből a tengerentúli finomságból.
Forrás: divany.hu, mindmegette.hu