2022.09.09. 17:50:43 9055 300

Házi ajvár – Horvát ízek, ha még nem akarod elengedni a nyarat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megértjük, ha még egy picit szeretted volna kiélvezni a nyarat, mielőtt beköszönt az ősz, de sajnos egyszer minden jó véget ér. Igaz, a negyvenfokos meleget és a hőségriadót nem sírjuk vissza, de a viszonylag gondtalan, pihenős nyári napokat annál inkább. A horvát nyaralás emlékeit is szívesen elő-előcsalogatjuk. Hogy könnyebb legyen felidézni, készítsünk egy kis ajvárt!

Ajvár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ajvár

A padlizsánnak, a paradicsomnak és a paprikának is itt a szezonja, így minden adott, hogy egy finom ajvárt készítsünk. Sült húsok mellé, csevapcsicsához vagy akár egy egyszerű pirítóshoz is isteni zöldségkrém, amit megéri otthon elkészíteni. Lássuk a hozzávalókat!

Házi ajvár

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán
  • 4 db kápia paprika
  • 1 db hegyes erős paprika, vagy más csípős dolog
  • 1 db paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • Só, bors
  • Fél dl olívaolaj
  • pár csepp citromlé

Elkészítés:

Az ajvár elkészítéséhez sütőben kell megsütnünk a zöldségeket. Miután előkészítettük őket gyakorlatilag minden mehet be egybe a sütőbe. Ehhez egy éles késsel a padlizsánokat félbevágjuk, majd a húsukat beirdaljuk, úgy hogy szép négyzetrácsos legyen a végeredmény. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd besózzuk és egy picit meglocsoljuk olívaolajjal. A fokhagymát egészben egy alufóliába csomagoljuk, de mielőtt lezárnánk a tetejét, olívaolajat löttyintünk rá.

A paradicsomot is a tepsibe helyezzük, csak úgy, egymagában.

A kápia paprikákat és a csípős paprikát egy másik tepsibe tesszük.

Mindkét tepsit a sütőbe helyezzük, a paprika kerül felülre. 200 fokon addig sütjük, míg a paprika héja megfeketedik kissé. Ezután mindent kiveszünk a sütőből. A paprikákat lefedjük, hogy kihűlhessenek. A padlizsánok húsát kikanalazzuk és aprító vagy turmixgépbe tesszük. A sült paradicsom is mehet mellé, miután a fokhagymákat kipréseltük a héjukból, azt is odadobhatjuk. A paprikák héját eltávolítjuk, a csumát is kiszedjük, így adjuk a többi zöldséghez. Kicsit lepürésítjük, de csak annyira, hogy darabos maradjon. Olívaolajjal, sóval, borssal és citromlével gazdagítjuk az ízét, majd betesszük pár órára a hűtőszekrénybe. Amikor jól összeértek az ízek, már fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.