Házi burger? Nincs is jobb annál! Recepttel!
A jó idő és a korlátozások lazítása meghozza az ember kedvét a társasági eseményekhez, egy laza partihoz mi lenne alkalmasabb étel, mint egy jó hamburger. Méghozzá házi. Akár bent, akár a kerti-parti keretei között.
Házi hambi, házi húspogácsával és házi bucival. Mennyei lesz! Hadd szóljon…
Ami a házi buci elkészítéséhez kell (10 db esetén):
- 75 dkg liszt
- 1 teáskanál 1ó
- 7 dkg cukor
- 4 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- 450 g natúr joghurt
- A kenéshez és szóráshoz még egy tojás és kb. 2 evőkanál szezámmag
Tegyük egy nagy tálba a hozzávalókat, majd keverjük alaposan össze és dagasszuk puha tésztává. Akkor van készen, ha a felülete fényes és könnyedén válik el a keverőtál oldalától. Szórjuk meg egy kis liszttel, és pihentessük letakarva egy órán át. Ezalatt a tészta kétszeres méretére kel. Gyúrjuk át ismét egy lisztezett deszkán, és osszuk 10 egyforma cipócskára, gömb alakú formára. Ha az alját becsípjük, benyomjuk finoman, valóban buci formát kapunk. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra, és míg melegszik, a bucikat sütőpappírral fedett tepsibe helyezve kenjük meg a tojással, szórjuk meg szezámmaggal. Ha a sütő felhevült, tegyük be a bucikat, és süssük 15 perc alatt pirosra.
A húspogácsához (szintén 10-12 db) kelleni fog:
- 2 kg marhahús, darálva
- 40 dkg szalonna
- olaj
- só, bors
- sajt
Alaposan gyúrjuk át a zsírszalonnával a darált húst, és osszuk 15-20 dekagrammos adagokra. Formázzunk belőlük húspogácsákat, majd forró serpenyőben néhány csepp olajon hirtelen süssük mindkét oldalát 1-1 percen át. Majd tegyünk rá egy szelet sajtot, fedjük fedővel, és további egy percig hagyjuk, hogy a sajttal együtt süljön. Szedjük ki a husikat, és a serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk meg a félbevágott bucikat is.
Az összeállításhoz:
- sült hagyma
- jégsaláta
- pirított bacon
- szeletelt paradicsom
- szeletelt hagyma
- szószok ízlés szerint (ketchup, majonéz, mustár, bbq)
A bucit kenjük meg majonézzel, majd jöhet a saláta, a hagyma és a paradicsom szeletek. Helyezzük rá a finom húspogácsát, majd a bacont és jöhet egy kis ketchup, mustár, majonéz ismét. Tegyük fel a buci tetejét is, és frissen fogyasszuk!
Pro-Tipp: A házi, fűszeres majonéz különösen feldobja az otthon készített hamburgert, érdemes ezzel is próbálkoznunk!
Forrás: streetkitchen