Házi zsemle – ha te is inkább otthon sütnéd
A kenyérsütéssel ellentétben a zsemléket nem kell hosszasan sütni, elég 10-15 percig bekapcsolni a sütőt és már készen is van az ízletes házi zsemle. Ez a nagy melegben és az emelkedő rezsi költségek mellett kifejezetten előnyös, ráadásul elkészíteni is pofon egyszerű.
Több házi zsemle receptet is kipróbáltunk már, de a legegyszerűbbnek és a legfinomabbnak ez a joghurtos verzió bizonyult.
Joghurtos házi zsemle
- 500 g finomliszt
- 7 g élesztő (por változat)
- Kb 1 dl langyos víz
- 2 kis kanál só
- 2 csapott ek cukor
- 1 ek olívaolaj
- Fél ek vaj
- 2 dl natúr, ízesítés nélküli joghurt
A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral és az instant élesztővel. Ezután hozzáadjuk a szobahőmérsékletű joghurtot (ezt vegyük ki a hűtőből előtte),olivaolajat és a langyos vizet. A vizet inkább két részletben adjuk a tésztához, mert előfordulhat, hogy nem kell mind. Akkor jó a tésztánk, ha csak kissé ragacsos, ez a dagasztás során el fog múlni.
Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát szívvel-lélekkel, ez a művelet akár 10-15 percig is eltarthat, jól ki kell dolgozni ugyanis a zsemléhez. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edénytől is. Ekkor letakarjuk, és minimum fél órát kelesztjük. Körülbelül a duplájára kell, hogy megkeljen. Fogunk egy nagy gáztepsit, és kibéleljük sütőpapírral. A szépen megkelt, laza, gyönyörűen levegős tésztát 6-8 részre osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk. Elrendezzük őket a tepsiben, majd ismét letakarjuk és 20 percet kelesztjük.
A kelesztések közben bármit csinálhatunk: kiteregethetünk, játszhatunk a kutyával vagy a gyerekekkel, akár kötögethetünk is készülve a hideg időjárásra,a mit így a nyár közepén még nehéz elképzelni, de jön a tél. :)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeveréses üzemmódba helyezzük. A zsemléinket szépen megpaskolgatjuk vizes kézzel, majd betoljuk a tepsit a sütőbe.
10 perc után vegyük le 180 fokra hőmérsékletet, és hagyjuk további 5-10 percig sülni a kis zsemléinket (attól függ, mekkora zsömiket gyártottunk). Ennél a fázisnál egy kis olvasztott vajjal is megkenhetjük őket, attól még pirosabb lesz.
Letelt az idő, s voila a zsemléink már készeni vannak. Vegyük ki a tepsit, és hagyjuk kihűlni a zsemléket – ha bírjuk. Itt legutóbb még forrón elfogyott az összes.