2024.05.05. 08:32:02 6330 208

Hétvégi villásreggeli – Kukoricás és paprikás frittata
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakran jól jönnek olyan receptek, melyek könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthetőségük mellett még finomak és táplálóak is. Ilyen példaként az olasz konyhából származó gyorsétel: a tojáslepény, azaz a frittata is, melynek „szívét-lelkét” a tojás képezi. Ehhez aztán igény és ízlés szerint kedvünkre adhatunk hozzá fűszereket, zöldségeket, húst és sajtot egyaránt.

Frittata Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Frittata Fotó:123rf.hu

A szuperélelmiszer, mely egyetlen konyhából sem hiányozhat – Mi lenne más, mint a tojás?

A tojásos étkek kedvelői bizonyára nagy örömüket lelhetik abban, hogy tetszés szerint variálhatják a frittata alapanyagait. A tojás számos értékes tápanyagot tartalmaz – hogy csak az ásványi anyagtartalmából említsünk néhányat: cink, foszfor, vas, kalcium, kálium, magnézium. Ugyanakkor megfelelő mennyiségben tartalmaz D-, E- és B6-vitaminokat. Mindemellett pedig kiváló fehérjeforrásként is szolgál, és képes fedezni a napi fehérjeszükséglet egy részét (egyetlen tojás 12 százalékban járul hozzá ehhez). A kimutatások szerint a tojás egyike a legtáplálóbb ételeknek, a Helathline pedig „szuperélelmiszerként”, „tökéletes ételként” határozta meg, mely azon kevés élelmiszer közé sorolódik, ami szinte minden szükséges tápanyagból magában rejt egy keveset.

Frittata, amit a család minden tagja, a nap bármely szakában szívesen fogyaszt

A frittata minden napszakban csillapíthatja az éhségünket. Képezheti a család hétvégi vagy akár ünnepi villásreggelijét. Sőt, az utazások otthoni ízeket idéző falatoznivalójaként is remekül helytáll. Optimális frittata-összetevők lehetnek a bacon vagy éppen az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászféléje: a chorizo (amit itthon akár klasszikus füstölt kolbásszal is helyettesíthetünk).

A felhasználandó zöldségek közül pedig többen kedvelik a cukkinit és a paradicsomot – javasolják, hogy az ízek fokozása érdekében, valamint a folyadék kicsapódását megelőzendő érdemes hozzáadás előtt előpárolni azokat. Továbbá jó tudni azt is, hogy az összetevők mérete befolyásolhatja a frittata szerkezetét (pl. ha nagyobb darabokban kerülnek a tojásba, akkor felvágáskor a tojáslepény széteshet. Amennyiben viszont apróbb darabokra vágjuk az összetevőket, úgy minderre nem fog sor kerülni). A frittata-kedvelők egy jelentős része szerint sajt nélkül elképzelhetetlen, mi több: nem is az igazi az olasz tojáslepény (ízlelőbimbója válogatja). Ehhez érdemes jól olvadó kemény sajtfélékre voksolni – pl. kecskesajt, ricotta, gruyere, cheddar, fontina.

Vegetáriánus kukoricás-paprikás frittata recept, négy személyre

Ez a közepesen gyorsan (körülbelül 45 perc alatt) elkészíthető tojásétel adagonként 420 kalóriát tartalmaz. Amire az elkészítéséhez szükségünk lesz 75 dkg burgonya, 1 közepes/nagy méretű húsos paprika (piros), 1 kukoricakonzerv, 1 vöröshagyma, 6 közepes méretű tojás, 3 evőkanálnyi extraszűz olívaolaj, petrezselyemzöld (nagyjából 4 evőkanálnyi apróra vágva), só és bors az ízesítéshez.

Mindent megtisztítunk, a burgonyát és a paprikát vékony szeletekre vágjuk, a hagymát pedig vékony karikákra gyaluljuk. A kukoricakonzerv levét lecsöpögtetjük. A burgonyát forrásban lévő vízbe helyezzük és 3 percig főzzük abban. Ezt követően hozzáadjuk a paprikát és további 3 percig hagyjuk főni. Leöntjük a vizet és fedő alatt hagyjuk a krumplit és a kukoricát. Tűzálló serpenyőben 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymakarikáinkat (kb. 3 perc szükséges ehhez is). Adjuk hozzá a kukoricát, burgonyát, paprikát is. Pirítsuk 8 percig. Egy tálban keverjük össze a sózott, borsozott tojást, és rakjuk bele a petrezselyem zöldjét is. Alaposan keverjük össze. Forrósítsuk fel a serpenyőt, a maradék olajat is adjuk hozzá, kanalazzuk bele a keveréket és közepes hőfokon hagyjuk (kb. 4 percig) megszilárdulni – időközben érdemes megmozgatni, rázogatni a serpenyőt. Tegyük be a sütőbe pár percig, majd hagyjuk kis ideig pihenni. Tortaszeletekre vágva tálaljuk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.