2020.12.07. 16:19:49 11727 255

Hogyan öltözködj téli futáshoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A meleg időt követő időszak mindig nehéz, ha sportról van szó. A hideg és csapadékos időszak beköszöntével számos futó szünetelteti a mozgást tavaszig, pedig nem kellene ettől annyira tartani, mint sokan teszik. Télen is ugyanolyan kellemes a futás, sőt talán a közérzetünknek jobban is esik ebben a kevésbé napos és rövidebb nappalokkal tarkított időszakban. Nem kell félnünk a megfázástól, mert egy kis odafigyeléssel és megfelelő öltözködéssel ezt könnyen elkerülhetjük.

Futás télen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Futás télen

Az öltözködés kialakítása

Tapasztalatok alapján érdemes az öltözékünket az alábbiak alapján összeállítani.

Cipő

Egy normál futócipő használata teljesen megfelelő lehet, bár vannak olyanok, akik ebben az időben a jobb tapadás miatt a terepes cipőt részesítik előnyben. Léteznek membrános, (például GTX) nagy vízhatlanságú futócipők is, de ezt nem sok futó preferálja, talán a vételár mértéke vagy a kisebb szellőzése miatt.

Zokni

A nyári rövidszárú vagy bokazoknikat érdemes hosszabb szárú és legalább egy kicsit vastagabbra zoknira cserélni. A lényeg, hogy arra törekedjünk, minél kisebb legyen a bőrfelület érintkezése a hideg levegővel. A nagyon fázósak itt is használhatnak két réteget, mondjuk egy kompressziós szárat és rá egy zoknit, de aktív futás mellett nagyon ritka, hogy fázzunk.

Nadrág

Hozzávetőlegesen 15 fokig használható a rövid nadrág szinte bárki számára, azonban van aki még 5-10 fokban is komfortosan mozog a nyáriasabb ruházatban. Ez alatt viszont már javasolt egy hosszú, téli futónadrágra váltani. A nagyobb mínuszokban vagy a fázósabbak részére ajánlott a kétrétegű öltözködés, vagyis a nadrág aláöltözettel való kombinálása. Szeles időben egy szélálló nadrág használata külső rétegként segíthet, a hagyományos futónadrág fölötti rétegként viselve.

Felső ruházat

Erős mínuszokban az alsó öltözködéshez hasonlóan itt is jó választás, ha az aláöltözetet kombináljuk a vastagabb téli futófelsővel. Zordabb időjárás esetén bizonyos futók a futófelső és az aláöltözet mellé nem széldzsekit, hanem a softshell felsőt részesítik előnyben. Ez, bár melegebb ugyan, rendkívül szélálló és a szemerkélő esőt is jól bírja, viszont egy sokkal zártabb anyag, így szellőzőképessége jóval kisebb a széldzsekihez képest.

Fej

Egy fülvédő vagy sapka mindenképpen javasolt, ha hideg időjárási körülmények között edzünk. Válasszunk inkább egy jól szellőző technikai anyagból készült verziót. A hidegre érzékenyebbek kiegészíthetik egy technikai sállal vagy csősállal is a felszerelésünket, bár ezt a kérdést sokan úgy oldják meg, hogy egy hosszabb, a nyakat is fedő felsőruházatot választanak, ami kevésbé zavarja őket a szabad mozgásban.

Futás hóbanFutás hóban

Egyéb kiegészítők

Hasznos kiegészítőként szolgálhat hideg, de napos időben egy napszemüveg. A derékmelegítő pedig elsősorban azok számára tanácsos, akiknek a derekuk érzékenyebb a hidegre. A téli időszakban jóval hamarabb sötétedik, ezért mindenképpen fontos egy fényvisszaverő mellényt, valamint egy fejlámpát is viselni. Utóbbi főleg azok számára elengedhetetlen, akik terepen futnak sötétben.

További praktikák téli futáshoz

A téli edzésekhez a megfelelő öltözködésen túl érdemes néhány további praktikus tanácsot is megfogadni.

Mi a helyzet akkor, ha nagyon nem szeretünk hidegben futni?

Természetesen vannak olyanok, akik a fent említettek ellenére ódzkodnak vagy csak jóval ritkábban veszik rá magukat a futásra hideg időben, azoknak jó lehetőséget nyújthat a futópados edzés. Nyilván, ha van mód rá, akkor praktikus lehet otthonra beszerezni egy futópadot, hiszen jóval szabadabban gazdálkodhatunk az időnkkel és talán kényelmesebb is.

FutópadFutópad

Mire jók és nem jók a téli edzések?

Fontos tisztázni, hogy a téli edzések alatt nem kell megváltani a világot. Nem most kell kihozni magunkból a maximumon és a legnagyobb intenzitással futni. Ez az időszak kiváló arra, hogy gyűjtsük a kilométereket és szinten tartsuk magunkat, így a tavaszi alapozást sokkal jobb szintről tudjuk majd kezdeni.

A bemelegítés fontossága!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bemelegítés nagyon fontos az aktív sportolás előtt. Ez kifejezetten igaz a téli időszakban, hiszen kihűlt izomzattal jóval sérülés-veszélyesebb a futás. Érdemes egy kicsit intenzívebb és hosszabban melegíteni, mert az izoknak nagyobb az igénybevétele. Ha lehet, akkor fussunk háztól házig, így a bemelegítést és a futás utáni nyújtást akár bent a melegben is könnyen elvégezhetjük.

A motiváltság fenntartása

A motiváltságot nem mindig könnyű fenntartani, hiszen nyilván kényelmesebb a meleg lakásban maradni, mint kint fagyoskodni. Nagyobb intenzitásra ösztökélhet azonban minket egy futótárs vagy kisebb kitűzött célok, amiket beépítünk az edzéstervünkbe. Van azonban akiknek a hosszú távú tervek jelentenek extra inspirációt, és jó előre befizeti a kiválasztott versenyekre a nevezési díjat, ezzel ösztökélve magát az edzésekre. Bárhogy is működünk, ezeket az apróbb trükköket érdemes használni, mivel valóban hatásosak tudnak lenni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...