2020.07.21. 16:21:23 13148 323

Hogyan vásároljunk zöldséget? - Tippek a kedvenc zöldségesemtől!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyár van, alig fürdőruhában, égetem magam .... a tűzhelynél. Na jó, nem, de azért enni nyáron is szükséges, néha bizony főzni is kell, ugyanakkor előtérbe kerülhetnek a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a belőlük készült ételek, valamint a saláták. De hogyan válasszuk ki a megfelelő terméseket?

Zöldségpiac - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldségpiac

Előtérben az idény zöldség és gyümölcs

Szezonálisan éppen aktuális zöldségeket és gyümölcsöket érdemes vásárolni, még pedig a legjobb, ha mindenből a magyart választunk, hiszen így kevesebb vegyszerrel találkozunk. A hazai termesztésű zöldségeket ugyanis nem kell semmilyen szerrel kezelni, hogy az utazást bírják, hiszen jó eséllyel nem kell több ezer km-t megtenniük kis hazánkban. :) Egyszóval az első alapszabály az, hogy azokat a zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előtérben a zöldségesnél, amelynek éppen szezonja van.

Íme egy kis összefoglaló, mikor minek van szezonja:

Január-február-március

téli alma, burgonya, cékla, édeskáposzta, kelkáposzta, körte, lilahagyma, lilakáposzta, petrezselyemgyökér, , sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zellergumó

Április

téli alma, burgonya, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó

Május

fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, cseresznye, édeskáposzta, fekete ribizli, földieper (szamóca), jégsaláta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, málna, meggy, ribizli, új sárgarépa, spárga, újhagyma, vöröshagyma

Június

nyári alma, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, cseresznye, egres, édeskáposzta, földieper (szamóca), jégsaláta, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sóska, málna, meggy, ribizli, új sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab

Július-augusztus

nyári alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, sárgabarack, sárgadinnye, vöröshagyma, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, görögdinnye, jégsaláta, őszibarack, padlizsán, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab, vöröshagyma, zöldpaprika

Szeptember-október

téli alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, szőlő, vöröshagyma, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, jégsaláta, őszibarack, padlizsán, paradicsom, lilakáposzta, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, uborka, újhagyma, zöldbab, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, spenót, zöldborsó

November

téli alma, fejes saláta, karalábé, petrezselyemgyökér, körte, vöröshagyma, zellergumó, burgonya, cékla, édeskáposzta, fodros kel, főzőtök, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, spenót

December

alma, fejes saláta, karalábé, , körte, vöröshagyma, zellergumó, burgonya, cékla, édeskáposzta, főzőtök, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, sütőtök A fenti listát a nyitottkert.hu információi alapján állítottuk össze.

Szagold, nyomd, kérdezz!

Bár a zöldségesek általában utálják, ha megnyomkodjuk a zöldségeket, azért bizonyos esetekben ez elfogadott, és talán kedvenc zöldségesünk is megérti, ha nem szeretnénk lottyadt hagymát hazavinni. Egy szóval bizony finoman nyomjuk meg...:

  • az uborkát: a puha uborka már nem lesz roppanós, ez különösen fontos, ha szeretnénk eltenni csemege vagy kovászos uborkának. A kígyóuborkát is nyomjuk végik, főleg a végeket...
  • a hagymát: a közepénél, valamint alul és felül is. Ha puha, ne vegyük meg, mert jó eséllyel rohadt a közepe. Inkább a kisebb, teljesen kemény darabokat válasszuk.
  • a barackot: a túl kemény éretlen, a túl puhát azonnal meg kell enni... A barackokat mindig fordítsuk meg, hogy lássuk a száránál lévő részt is. Ha ott penészes vagy folyik, hagyjuk a zöldségesnél...
  • a paradicsomot: szaglászd meg, ha kellemes illatot áraszt, akkor győződj meg az állagáról is egy finom nyomással. A héja ne legyen ráncos, a leve ne folyjon.

Természetesen vigyázva, hogy ne nyomjuk szét a portékát.

Szemrevételezzük

A padlizsánt, a cukkinit, a paprikát néha elég szemrevételezni is. Ha ráncos, fakó színű, ne vegyük meg.

A brokkolit hagyjuk a polcokon, ha a lilás zöldes szín kezd már sárgás zöldbe hajlani.

A sárgarépán, zelleren, karalábén a penésznyomokat keressük...

Kopogtassuk a dinnyét?

Mivel éppen dinnye szezon van, ezért a dinnyére külön kitérnénk. Sokan biztatnak, hogy kopogtassuk meg, s ha kongó hangot hallunk, akkor megvehetjük. Nos, bevallom, én nem hallom dinnye és dinnye között a különbséget... Ellenben látni látom. A szár illetve annak helyét kell nézni. Ha még rajta van - éretlenül szedték le. Ha leszáradt, akkor már éretten került az autóra. Nyomjuk itt meg, ha nem puha, nem penészes és jó illatot áraszt a dinnye, akkor valószínűleg jó árut fogtunk ki.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.