2020.12.11. 16:08:22 6755 167

Így fogytunk mi! Évtizedek diétás divathullámai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Évtizedek óta a karcsúság hódít, bár a mértéke szerencsére manapság inkább az egészséges, nem pedig a szélsőséges felé hajlik. Minden korszaknak megvolt a maga diéta-divatja, több-kevesebb hatással és rengeteg yoyo-effektustól szenvedő nővel.

Fogyókúra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogyókúra

Sosem volt könnyű kiigazodni a szépség kontra egészség vonalon, hiszen amit egyik pillanatban egészségesnek titulálnak, a következőben kutatásokkal bizonyított ártalmas dolognak hirdetik. És ez az internet világában sem lett könnyebb. Hát mi volt előtte? Így (nem) fogytunk anno!

A hetvenes években a grapefruit világdivatként élre tört a fogyókúrás módszerek közt: étkezések előtt egy grapefruit és máris felpörgött az anyagcserénk. Amellett, hogy a magas rosttartalom tényleg segíthetett rendezni az anyagcserét, az éhgyomorra naponta többször bevitt savas gyümölcs nem a legjobb döntés. Természetesen a csoda is elmaradt. Ez a hullám itthon nem annyira ette be magát a köztudatba, miután a gyümölcsöt beszerezni bonyolult és költséges feladat lett volna.

Míg a nyolcvanas években a paleo-diéta ütötte fel a fejét egy kontinenssel nyugatra, itthon a 90-es években tört azóta is tartott csúcsára a fogyókúrázás. Divatba jöttek a zsírszegény és kalóriaszegény termékek. Persze, most is vannak zsírcsökkentett áruk a boltok polcain, de anno gyakorlatilag mindenből volt zsírszegény verzió. A cukorpótlók is egyre elérhetőbbé váltak – ki ne emlékezne a reklámra, „nem cukor, Canderell”!

A minél kevesebb bevitt kalória kapcsán felütötték fejüket az egy ételre koncentráló fogyókúrák, mint a káposztaleves-diéta. Megvonáson alapulnak, izomfogyással járnak, azon túl pedig a yoyo-effektus elkerülhetetlen velük, tehát mindig több jött vissza, mint ami lement. Ugyanígy jártak az italporos étkezéshelyettesítő diéták is. A kétezres években sosem látott teret hódított az anorexia, a vatta-evéssel, hashajtóval és más iszonyú ötletekkel kézen-fogva. Megjelentek a Norbi Update könyvek, a 90 napos fogyókúrával is egyre többen igyekeztek megszabadulni a kilóktól.

2010 elejétől elkezdődött a fogyás edzéssel történő párosítása, előkerültek a natúr csirkék, rizzsel és a felkeverős csodaporok is újra reneszánszukat élik. Kókuszzsírral főzött minden valamirevaló diétázó. Már idehaza is beköszöntött a paleo-, és nyers étkezés hullám. Pár évvel később smoothie lett az általános egészséges-fogyós reggeli, ma pedig a ketogén szótól dobja sarokba zsírpárnáit az ember. Vajon a következő évtizedben mitől fogyunk majd le?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...