Így fogytunk mi! Évtizedek diétás divathullámai
Évtizedek óta a karcsúság hódít, bár a mértéke szerencsére manapság inkább az egészséges, nem pedig a szélsőséges felé hajlik. Minden korszaknak megvolt a maga diéta-divatja, több-kevesebb hatással és rengeteg yoyo-effektustól szenvedő nővel.
Sosem volt könnyű kiigazodni a szépség kontra egészség vonalon, hiszen amit egyik pillanatban egészségesnek titulálnak, a következőben kutatásokkal bizonyított ártalmas dolognak hirdetik. És ez az internet világában sem lett könnyebb. Hát mi volt előtte? Így (nem) fogytunk anno!
A hetvenes években a grapefruit világdivatként élre tört a fogyókúrás módszerek közt: étkezések előtt egy grapefruit és máris felpörgött az anyagcserénk. Amellett, hogy a magas rosttartalom tényleg segíthetett rendezni az anyagcserét, az éhgyomorra naponta többször bevitt savas gyümölcs nem a legjobb döntés. Természetesen a csoda is elmaradt. Ez a hullám itthon nem annyira ette be magát a köztudatba, miután a gyümölcsöt beszerezni bonyolult és költséges feladat lett volna.
Míg a nyolcvanas években a paleo-diéta ütötte fel a fejét egy kontinenssel nyugatra, itthon a 90-es években tört azóta is tartott csúcsára a fogyókúrázás. Divatba jöttek a zsírszegény és kalóriaszegény termékek. Persze, most is vannak zsírcsökkentett áruk a boltok polcain, de anno gyakorlatilag mindenből volt zsírszegény verzió. A cukorpótlók is egyre elérhetőbbé váltak – ki ne emlékezne a reklámra, „nem cukor, Canderell”!
A minél kevesebb bevitt kalória kapcsán felütötték fejüket az egy ételre koncentráló fogyókúrák, mint a káposztaleves-diéta. Megvonáson alapulnak, izomfogyással járnak, azon túl pedig a yoyo-effektus elkerülhetetlen velük, tehát mindig több jött vissza, mint ami lement. Ugyanígy jártak az italporos étkezéshelyettesítő diéták is. A kétezres években sosem látott teret hódított az anorexia, a vatta-evéssel, hashajtóval és más iszonyú ötletekkel kézen-fogva. Megjelentek a Norbi Update könyvek, a 90 napos fogyókúrával is egyre többen igyekeztek megszabadulni a kilóktól.
2010 elejétől elkezdődött a fogyás edzéssel történő párosítása, előkerültek a natúr csirkék, rizzsel és a felkeverős csodaporok is újra reneszánszukat élik. Kókuszzsírral főzött minden valamirevaló diétázó. Már idehaza is beköszöntött a paleo-, és nyers étkezés hullám. Pár évvel később smoothie lett az általános egészséges-fogyós reggeli, ma pedig a ketogén szótól dobja sarokba zsírpárnáit az ember. Vajon a következő évtizedben mitől fogyunk majd le?