Így legyen télen is ropogós a zeller! – Tippek
A zeller szintén egy olyan zöldségfajtánk, melynek ott a helye a téli ízek között is. Feldobhat egy finom levest, egy salátát, de mi még a sült húst is. Szerencsére, ő is azon növények közé tartozik, aminek viszonylag egyszerű a tárolása. Ám azért vannak dolgok, amikre nem árt odafigyelni.
Akár a kertedből begyűjtött, akár a piacon vásárolt zeller tárolására készülsz, vannak bizonyos apró alapszabályok, amiket nem árt betartani, ha télen is finom, friss zöldséghez szeretnénk hozzájutni.
Kertből a pincébe – Inkább a gumós változathoz
Azzal még nincs vége a „szüretnek”, ha a kertből behozzuk a finomságokat és kicsit megtisztítjuk őket. Már a betakarítás időpontja sem (volt) mindegy: jól döntöttünk, ha erre egy viszonylag száraz napot választottunk. Ám néhány lépés még hátravan, míg a zeller az „albérletébe” kerül.
Jól válogasd meg a zöldségeket, a levelüket távolítsd el. Vizsgáld át, hogy a raktározásra váró darabok tetőtől talpig épek-e. Ha némelyik már kicsit puha, vagy sérült, azt inkább használd fel minél előbb. Csak kifogástalan darabok kerüljenek a raktáradba.
Ne mosd meg a zellert! Inkább várj néhány napot, amíg a rajta lévő föld megszárad és szinte magától lepotyog.
Végül előkerülhetnek a ládák, amik majd a zöldségek ideiglenes lakhelyei lesznek. Ezekbe először rétegezz megnedvesített homokot, vagy fedd be a láda alját újságpapírral. Erre az „ágyra” kerülhetnek a zellerek. Fontos, hogy olyan helyiségben tárold őket, ahol viszonylag magas a levegő páratartalma, és nincs melegebb, mint 10 °C.
Boltból a kamránkba (vagy hűtőnkbe) – Inkább a szárzellerhez
Ha kert híján a boltból, esetleg piacról szerzed be a zellert, inkább a száras változatot válaszd! Ezt a fent írt módon tárolni nem tudod. Inkább fagyaszd le azt a mennyiséget, amit az adott pillanatban már nem tudsz felhasználni. Ha belátható időn belül az asztalodra kerülnének a ropogós zellerszárak, egy légmentesen záródó műanyag edényben, esetleg zacskóban nagyjából 2 hétig áll el a hűtőszekrényedben.
Forrás: gartentipps.com