2021.04.07. 09:45:00 8649 235

Így szervezd jól családod "képernyőidejét"!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A digitális térhódítás vitathatatlan előnyei mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak hasznosságát sem, amikor nem kényszerülünk a képernyők bámulására. Emiatt még elgondolkodtatóbb a jelenlegi helyzet, amikor is a világjárvány miatt elrendelt otthoni oktatás nagyságrendekkel megnövelte a tizenévesek képernyő előtt töltött idejét.

Képernyőidő kontrollálása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Képernyőidő kontrollálása

Kattintás, görgetés, posztolás és megosztás. 2019 év végéhez képest jóformán minden korosztály képernyő használati szokásai megváltoztak. Habár sokakkal csak így tudjuk a kapcsolatot tartani biztonságos módon, ennek egészségünkre kiható hatásai is lehetnek.

A tanuláson, munkán és kapcsolattartáson kívüli képernyőhasználat legyen minőségi, és ne a mennyiség legyen a meghatározó jelző!

Igyekezzünk a közösségi média már-már zavaróan tökéletes életet sugalló bejegyzései helyett előnyben részesíteni a minket használható tudással ellátó és problémamegoldásban erősítő programokat és játékokat. Hovatovább csökkentett óraszámban: A képernyő használat idejének lecsökkentésével a nyaki fájdalmaink is csökkenhetnek. Az ismeretbővítő média előnyös, de megvan a kikapcsolás ideje is!

Kövesd az arany középutat!

A 18 hónaposnál fiatalabb gyerekek kognitív feldolgozási képességeik miatt még egyáltalán nem profitálnak videók megtekintéséből, viszont az 5 év feletti gyerekek médiahasználatának időkorlátját már ki lehet tolni, hogy ne maradjanak el a digitális ismeretek terén.
Ugyanakkor a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ne feledkezzünk meg a személyes interakciókról sem: Alakítsuk úgy a család digitális világba merülési idejét, hogy az egyensúly megmaradjon.

A technológia ne alakítson ki offline érzelem megtartást!

Habár a folytonos görgetés sikeresen elvonhatja figyelmünket a mindennapi gondokról, célravezetőbb lenne a nap történései által kiváltott érzéseinkkel szembenézni. Üljünk le a gyerekekkel is beszélni erről, hogy kialakulhasson a képernyő nélküli megnyugvás képessége bennük. Az offline világgal való kapcsolat hangsúlyozásának legjobb módja a saját példánk: Ellensúlyozásképpen találjunk ki rendszeres közös programokat, amikben a testmozgás kiemelt szerepet kap.

Vedd kezedbe az irányítást!

A fiatalok sem reagálnak egyformán a digitális világ nyújtotta lehetőségekre. Vannak, akik teljesen nyugodtan tudják kezelni ezeket az információkat, míg mások a másik végletként harciassá válhatnak, és el is veszíthetik érdeklődésüket a való világ irányába.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk túlságosan függő lett filmek vagy videojátékok iránt, korlátozzuk le a tv-nézés és online játék idejét! A szem pihentetésére a távolba nézés kifejezetten ajánlott, mivel a túl sok monitorhasználat a szem megerőltetéséhez vezethet, ami a szemszárazságon túl fejfájást is okozhat.

Az online közösségi tereknek a kapcsolattartás lenne a fő célja, ha azt látjuk, hogy a tini nem pozitív és vidám, hanem szomorú vagy frusztrált lesz általa, beszélgessünk el vele a dologról. A szórakoztató online térnek is megvannak a maga szabályai, ahol jobb lenne egy támogató közösséget létrehozni, a jellemzően zaklató csoportosulások helyett.

+ 1 tipp: A képernyőidő és az alvás között teljen elég idő ahhoz, hogy a stimuláló energiák eloszolhassanak, így az éjszaka is pihentetőbb lehet.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.