Itt a grillszezon! – Várd a vendégeid idén egy különleges „tortával”!
Húsok bepácolva, italok bekeverve, eszegetnivalóból sincs hiány. Sőt, idén még torta is kerül az asztalra! Igaz, nem a hagyományos értelemben vett torta, hiszen sütni sem kell, és még csak nem is édes, de biztos sikert aratsz ezzel is!
Hiszen a fincsi husik mellé dukál egy finom saláta is, amit idén akár torta formában is tálalhatsz! Íme, a hozzávalók:
6 db paradicsom
12,5 dkg retek
fél salátauborka (kb. 25 dkg)
1 db jégsaláta (körülbelül fél kilós legyen)
5 db közepes méretű tojás
10 dkg pulykamellsonka
8 szelet gouda sajt
1-2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál balzsamecet (világos)
25 dkg tejföl
1,75 dl salátaöntet (10 % zsírtartalmú)
1 evőkanál mustár
fél csokor zsálya
só, bors, csipet cukor
A tojásokat keményre főzzük. Ha kihűlt, pucoljuk meg, és vágjuk vékony gerezdekre. Keverjük össze a tejfölt, mustárt, salátaöntetet, ecetet, valamint a megpucolt, felaprított fokhagymát. Ízesítsük a fűszerekkel, csipet cukorral. A salátát mossuk, majd szárítsuk meg. A torzsáját vágjuk ki, de előtte a külső levelekből szedjünk le 8 darabot. A maradékot szeljük fel vékony csíkokra. A paradicsomokat szintén szeljük fel vékony szeletekre. Egy tortaformát (24 cm átmérőjű legyen) béleljünk ki a salátalevelekkel. Öntsünk rá egy vékony réteg öntetet, majd mehetnek bele a sajtszeletek, úgy a fele. Ezután jön a pulykamellsonka egy része, aztán a paradicsom, felcsíkozott salátalevelek. Erre jöhet még egy réteg (öntet, sajt, sonka, zöldségek), majd az egészet zárjuk le a maradék dresszinggel, néhány sajtszelettel. Most mehet a „torta” a hűtőbe, háromnegyed órára. A retket, uborkát mossuk, pucoljuk meg, karikázzuk fel. A zsályát aprítsuk fel. Ha letelt az idő, vegyük ki a tortát a hűtőből, tegyük egy tortalapra óvatosan, majd szórjuk meg az előbb felszelt zöldségekkel, fűszerrel. Ha marad, a közepére mehet egy piros retek!
Forrás: lecker.de