2024.09.06. 12:42:49 4476 158

Játék a rég elfeledett szavakkal és jelentésükkel - Te hányat találsz el?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szavak, gondolatok és érzések közvetítőiként, bármilyen nyelven is csendüljenek fel alapvetőek a mindennapi interakciók pezsgésében. Sokan és sokat töprengtek a szavak mibenlétéről, és ismerték fel azt, hogy már a „felszín kapargatása” közben ámulatba ejtő tudásra tehetnek szert.

Betűk Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Betűk Fotó:123rf.com

Egy francia regényíró, Xavier de Montépin, felteszi a kérdést, mely szerint: a szavak képesek tökéletesen visszaadni mindazt, ami az emberi bensőben történik? Segítségükkel ki lehet fejezni a végtelenséget? Aztán itt vannak a régi idők emlékét magukban őrző szavak, amelyek táraságában jó érzés elidőzni. Különös belegondolni abba, hogy a kihalt és elfeledett szavakat a mai ember már meg sem tanulta, ha pedig hébe-hóba mégis szembe találkozik, régi írások lapjain, ezekkel a különleges szórégiségekkel, nem érti a jelentésüket.

Érdemes belegondolni abba, hogy micsoda munka és minő kitartás rejlik egy-egy szótár összeállítása mögött: széles körű kutatások, anyaggyűjtések, nyelvemlékek, nyelvtörténeti kézikönyvek, irodalmi szövegek végigpásztázása - emlékeztetett bennünket a nyelvész és egyetemi tanár A. Jászó Anna az Édes Anyanyelvünk egy korábbi számában. Rendkívül izgalmas felfedezőút tárul elénk, ha a régi szavak szemüvegén át lesünk bele az elmúlt időkbe.

A költővel kérdezzük most: Akarsz-e játszani? Akkor játsszunk egy kicsit, és nézzük meg, hogy milyen jelentést társítunk a következő szavakhoz:

Pityke:

a; fémből készült lapos gomb b; értéktelen dolog c; ritka madárfajta

Barla:

a; kiütés b; lusta c; mankó

Kaszab:

a; bokréta b; mészáros c; csizma

Billegény:

a; barázdabillegető b; csavargó c; asztalláb

Apol:

a; gondoskodik b; halogat c; csókol

Lássuk a megoldásokat: a pityke szó esetében két helyes megfejtés is van: a) és b); a barla helyes megfejtése a c); a kaszabnál a b) volt a helyes megoldás; a billegény esetében az a), végül pedig az apol szó eredeti jelentésére adott helyes választ a c) megoldásnál találhattuk meg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...