2024.05.09. 12:36:04 4746 208

Jeges teák változatosan
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lassan kopogtat az ajtón a forró nyár, így gyakrabban támad kedvünk hűsítő-frissítő, igazán jól eső hideg vagy jéghideg italokat fogyasztani. Az otthon kevert jeges teáknak számos előnyük van, hiszen amellett, hogy könnyen elkészíthetjük azokat, a kreativitásunkat is szabadon engedhetjük. És még valami: a magunk gyártotta jeges teák egészségesebbek lehetnek boltban vásárolt társaiknál, mi több, olcsóbbak is.

Jeges tea Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jeges tea Fotó:123rf.hu

Az immár több évezredes múlttal rendelkező teázás szokása szinte minden nép hagyományában és szertartásában fellelhető. A teafogyasztás elterjedésében kulcsszerepet játszott az a felismerés, mely szerint a forralt víz ivásával, akár a betegségeket (pl. járványok esetén) is meg lehet előzni. Ugyanakkor a különféle teafüvek egészségre gyakorolt hatása is közrejátszott, nem beszélve azok élénkítő erejéről és aromájáról. Kínában a „tea apostolaként’ ismert Lu Jü több mint ezer éves Teáskönyve például egyike azon értékes műveknek, melyek a tea eredetéről, a teanövényekről, a teázáshoz szükséges eszközökről, illetve az ehhez kötődő szertartásokról írnak.

A tealevelek különféle feldolgozási módja nagyban befolyásolja azt, hogy milyen típusú és minőségű teát fogyasztunk. Például a fehér tea a legdrágább teák csoportjába tartozik, míg a legtöbbek által fogyasztottnak: a zöld, fekete és sárga teák minősülnek. A teákat szinte minden évszakban kortyolgathatjuk, ha melengetni akarjuk magunkat egy hűvös téli délutánon, és akkor is, ha éppen frissítőként fogyasztanánk ezt a sokszínű és -ízű nedűt.

Jégkása teából

Válasszunk ki olyan teafiltert vagy 4-5 teáskanál teafüvet, melyet a család és a baráti kör minden tagja kedvel. Adjunk hozzá 2 csésze cukrot, körülbelül 2-2,5 l vizet, 3 dl hűtött limonádét, 3 dl narancslevet. Amennyiben csak felnőttek vannak jelen, úgy igény szerint némi gint vagy vodkát is csurranthatunk bele – nagyjából 5 dl mennyiségben. Az elkészítés során tegyünk fel másfél liter vizet forrni és adjuk hozzá az előkészített cukrot is, amit addig keverjünk, amíg teljesen feloldódik a vízben. Amikor ez megtörtént, tegyük félre és hagyjuk kihűlni. A teafiltereket vagy a teafüvet egy edényben áztassuk. A cukrozott vizünket keverjük össze a kiáztatott teával, a limonádéval és a narancslével (a felnőtt verzióba keverjük bele az alkoholt is). Egy estére tegyük be a fagyasztóba az elkészült levet, amit időnként javasolt átkevergetnünk, hogy jégkását nyerjünk belőle. Magas poharakban tálaljuk. Aki igényli, akár szénsavas ásványvízzel is felöntheti.

Jeges tea ananásszal

Készítsünk erős teát tetszés szerinti teafűből vagy teafilterből, közben pedig vágjuk apróra egy ananászbefőtt tartalmát – a levét ne öntsük ki. Facsarjuk ki két citrom levét és keverjük hozzá az ananászbefőtt levét. Cukorra már nem lesz szükségünk, hiszen az ananászlé kellőképpen édes, így már csak az maradt hátra, hogy hűtsük és jégkockával tálaljuk. Remek megoldás lehet, ha a jégkockát (nem csupán ehhez a teához) nem sima vízből, hanem enyhén édesített citromos vízből vagy teából készítjük.

Mentás-csipkebogyós jeges tea

Egy-másfél liter vizet forraljunk fel, öntsük rá a csipkebogyóteára, majd szűrjük, és hűtsük le. Amíg hűl, csavarjuk ki 1 citrom és 4-5 narancs levét. A kifacsart citrom levét egy kis mézzel (4-5 ek) keverjük a hűtött teába. Egy második citromra is szükségünk lesz, amit viszont mossunk meg és karikázzunk fel. Friss mentalevelet tépkedjünk apróra és adjuk a teához. Hűtőben tároljuk. Fogyasztáskor pedig adhatunk hozzá jégkockákat. Továbbá készíthetünk tea parfét, teafagylaltot vagy éppen teás-mézes turmixot is a nyár folyamán.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...