2024.09.11. 12:31:36 5579 194

Jelek, amelyek ADHD-ra utalhatnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) egyike a leggyakrabban előforduló mentális rendellenességeknek, amelynek érintettjei főként a gyermekek. A legjellemzőbb tünetek közé sorolható a fókusztartás hiánya, a túlzott mozgásos aktivitás, valamint az impulzivitás. Az érintettek életének minden területére hatással van, befolyásolva a napi feladatok végzését és az interperszonális kapcsolatok egyaránt.

ADHD Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com ADHD Fotó:123rf.com

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő egyének naponta szembesülnek a koncentrálás problémájával, a szétszórtsággal, és nehezükre esik a nyugton maradás. Gyakran igen nagy nehézségekbe ütköznek a társas kapcsolatokban, ugyanakkor tipikusan fejlődő társaikhoz képest kevesebb sikert tapasztalnak - jegyezte meg Bunford Nóra klinikai szakpszichológus, ADHD-kutató az Élet és Tudománynak adott 2020-as interjúban. Mivel az elmúlt években kiugróan megnőtt az ADHD-diagnózisok aránya, ezért már sokan civilizációs betegségként tekintenek erre.

Egy 2007-es hazai tanulmány a figyelemzavaros-hiperaktív gyermekek kognitív profilját hasonlította össze a tipikusan fejlődő társaival (lásd a Pszichológia folyóirat 2007/4. számában). A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az ADHD-s gyermekre általában jellemző, hogy hajlamos alábecsülni önmagát, ami pedig nagyrészt az iskolai és társadalmi viszonyulás következtében válik lehetővé.

Az ADHD kialakulásának kérdései körül olyan faktorok léphetnek képbe, mint a genetika és a környezet. A kimutatások szerint a 6-12 éves kor közötti fiúk esetében (6-9 százalékig terjedő előfordulási arány) gyakrabban fordul elő, mint a lányoknál (2-3 százalék), valamint az ikerpárok esetében is gyakoribbnak tekinthető. Az arányok serdülőkorra lányoknál már 1-2 százalékra csökkennek, a fiúknál pedig 3-4 százalékra. Az ADHD-s gyermekek rokonsága körében megfigyelték, hogy esetükben magas a pszichopatológiai megbetegedések aránya. A környezeti tényezőket figyelembe véve korábbi, 1999-ben végzett (Wender által) vizsgálatokból kiderült, hogy a nagyvárosokban élő, hiperaktív gyermekek esetében enyhe krónikus ólommérgezés állhat fenn. Más kutatók (például Cunningham és munkatársai) pedig azt figyelték meg, hogy az ADHD-s gyermekek szülei gyakrabban élnek valamilyen káros szenvedéllyel (pl. cigaretta, alkohol).

A Psychiatry.org szakértői szerint a tünetek jelentős szenvedéshez és megannyi problémához vezethetnek. Előfordulhat például, hogy a részletekre nem figyelve óvatlanul hibákat követnek el (iskolában és munkahelyen), nehéz a tevékenységeikre összpontosítani egy előadás, beszélgetés során. Nem végzik el a feladatokat, nehezen gazdálkodnak az idővel, kerülik a tartós szellemi erőfeszítéseket igénylő feladatok végzését vagy halogatják, esetleg elfelejtik azokat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...