2024.08.22. 08:37:52 4645 136

Jelek, melyek arra utalhatnak, hogy valaki gyermekkori traumában szenved
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a gyermekkori traumák felismerése egy összetett és árnyalt folyamat eredménye, melyből az érintettek ideális esetben egy terapeuta segítségével kigyógyulhatnak, akad néhány jel, amit nem érdemes félvállról venni.

Biztos családi háttér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Biztos családi háttér

Annie Wright pszichoterapeuta korábbi tanulmányaiban leginkább a „kapcsolati trauma” kifejezést használta a „gyermekkori trauma” helyett. Ez a traumatípus azon a tényen alapul, hogy az egyén által megélt küzdelmek valamilyen gyermekkori negatív tapasztalat miatt törtek felszínre, és jellemzően hosszú távú egészségügyi problémához vezettek. A korábbi tanulmányok a kedvezőtlen gyermekkori élmények (ACE), traumatikus események több típusát azonosították. Ezek közül néhány: érzelmi bántalmazás, szexuális bántalmazás, érzelmi elhanyagolás, fizikai bántalmazás, erőszakos szülő, tudatmódosító hatású pszichotrop anyagokkal való élés a családban, a szülők válása, bebörtönzött családtag. Egy több mint 17 ezer felnőttet megkérdező kutatás eredményeiből kiderült, hogy szoros kapcsolat áll fenn a negatív gyermekkori élmények megtapasztalása és a felnőttkorban bekövetkezett olyan betegségek között, mint például: a cukor- és szívbetegség, a depresszió vagy valamilyen szer használata.

A WHO adatai szerint minden negyedik kisgyermek rendszeresen elszenved valamilyen fizikai vagy pszichológiai erőszakot szüleitől vagy gondozóitól. Továbbá minden ötödik nő és tizenharmadik férfi arról számol be, hogy gyermekként szexuálisan zaklatták. A világszervezet szerint a gyermekkori traumatizálás mind az egyén életét, mind pedig a társadalmi-gazdasági életet negatívan befolyásolja. A gyakran elhallgatott bántalmazások áldozatai felnőttként nagyobb valószínűséggel válnak másokat bántalmazókká, így az erőszak generációról generációra öröklődhet. Kulcsfontosságú időben felismerni a jeleket és megtörni ezt az ördögi kört.

A fentebb említett kiváltó (családi) okok mellett érdemes említést tenni olyan gyermekkorban tapasztalt eseményekről is, mint: a természeti katasztrófák, közösségi és iskolai erőszak, párkapcsolati erőszak szemtanúja, súlyos baleset, életveszélyes betegség, szeretett személy hirtelen elvesztése, háború és terror előli menekülés és egyéb stressztényezők.

Bár a gyermekkori trauma jelei egyénenként eltérőek lehetnek, mégis érdemes kiemelni néhány sajátos jelzést: poszttraumás stressz szindróma, az események újraélése (visszaemlékezések és/vagy rémálmok), szorongás, depresszió, harag, bizalmi problémák, önpusztító viselkedés, kapcsolati és kötődési nehézségek. Nem hagyható ki a sorból az a figyelmeztető jel sem, hogy az érintettek gyakran következetesen vágnak bele egészségtelen kapcsolatokba - például egy bántalmazó házastárssal való együttélésbe.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...