Joghurtos fánk cukorbetegeknek
A farsangi időszakban sokan kedvet kapunk a fánksütéshez. Nekem például nem csak ilyenkor lenne ingerem ezt az édes, puha mannát elfogyasztani. A most következő recept lehetőséget ad arra, hogy büntetlenül hódolhassak ezen hobbimnak.
Ez az isteni ízt garantáló recept Gizi konyhájából került hozzánk, és biztos sikert arat a cukorbetegek körében is, hiszen ezt a teljes kiörlésű liszttel és joghurttal készült farsangi fánkot ők is eszegethetik.
Következzenek a hozzávalók (kb.12 db-hoz):
1 dl natúr joghurt
6 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
6 dkg tönkölybúza finomliszt
1 db tojás (kicsi)
csipet só
1 tk vaníliaaroma
1 tk sütőpor
2 tk rum
kb. 5 dl étolaj a sütéshez
A joghurthoz adjuk hozzá az egész tojást, a vaníliaaromát, a rumot, és keverjük simára.
A kétféle lisztet, a sütőport, a csipet sót szintén keverjük össze, majd öntsük hozzá a joghurtos keverékhez és fakanállal keverjük alaposan össze. Egy nokedli állagú tésztát kell hogy kapjunk.
Az olajat melegítsük fel, majd tegyünk bele kisebb evőkanálnyi adagokat a tésztából. (arra figyeljünk hogy sütés közben a tészta meg fog nőni)
Ezután többször átfordítva süssük a fánkok mindkét oldalát szép aranybarnára. (arra figyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, hogy a fánktészta átsüljön, ne pedig megégjen)
A megsült fánkokat szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, és diabetikus lekvárral kínáljuk.
Forrás: Gizi receptjei blogspot