2023.09.06. 09:30:00 6277 217

Jogodban áll tudni: Jogi tartalomjegyzék a mindennapi életünkhöz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Korábbi cikkünkhöz kapcsolódóan szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy jogi témakörben honnan lehet hitelt érdemlően információkhoz jutni. Ahogy az a jogi hercehurcákból kiderül az átlagemberek gyakran nem ismerik jogaikat és kötelezettségeiket a kellő mértékben.

Törvénykönyvek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Törvénykönyvek

Ezek a hasznos ismeretek ráadásul ott vannak az orrunk előtt, csupán a megfelelő szavakat kellene a böngészők keresési sávjába pötyögnünk. Vajon amiatt vagyunk a jogi ismeretek hiányában, mert azok nyelvezete elriaszt minket az átolvasásuktól? Ahelyett, hogy bosszúsan bezárjuk a törvénykönyveket, jegyezzük fel a kérdéses passzusokat, és kérjünk segítséget az értelmezésükben!

Családjog

A házasság évei alatti együttélés, és a váláskor felmerülő gyermekelhelyezési és gyermektartási ügyek ide vonatkozó jogi keretei rendkívül mérvadóak. Ugyanis ez teszi lehetővé, hogy a családi ügyeket tisztességesen és hatékonyan kezelhessük. Ezt a Polgári Törvénykönyv részletezi.
Az öröklési jogi ismeretek abban segíthetnek, hogy tisztában legyünk a ránk vonatkozó szabályoknak. Hatalmas vagyon helyett jellemzően adósságokat szokás örökölni.
2010. évi XXXVIII. törvény a hagyatéki eljárásról

Munkajog

A munkavállalás szigorú keretek közé szorított jogok és kötelezettségek halmaza. A Munka törvénykönyvében - 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről - van meghatározva, például a munkaidő, a munkabér, a szabadság és a felmondási idő szabályozása. Egy esetleges felmondás esetén is ez segíthet abban, hogy a kialakult munkahelyi helyzetet megfelelően tudjuk kezelni.

Közlekedési szabályok

Badarság azt hinni, hogy csak autósok feladata töviről hegyire ismerni a közlekedési szabályokat! Hogy biztonságosan közlekedhessünk és elkerülhessük a büntetéseket, minden közlekedési részvevő - gyalogosok, biciklisták, rollert használók, de még a közlekedési eszközöket igénybe vevő utazóközönség – közös feladata a közlekedés rendjének fenntartása.
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

Fogyasztói jogok

Mindenki tudja, mikor és milyen feltételek mellett élhet kifogással egy vásárlás során vagy után? A visszaküldéssel és cserével kapcsolatos szabályokkal kapcsolatos jogokkal felvértezve nem fogjuk magunkat kiszolgáltatottnak érezni akkor, ha panasszal szeretnénk élni. 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

Online adatvédelem

Az online adatvédelem napjainkban kiemelkedően fontos téma, mert enélkül lehetetlenség lenne megvédeni az online személyes adatainkat. A személyes adataink kezelése – GDPR - révén őrizhető meg magánszféránkat az online térben is.

Bérleti szerződésekből eredő jogok

A bérbeadóknak és a lakásbérlőknek ugyancsak vannak jogai és kötelezettségei az albérletekkel kapcsolatban. A vonatkozó törvény természetesen nevesíti ezeket, így ismerhetjük meg például azt is, hogy a bérleti díjak emelésének korlátozására és a lakás minőségére vonatkozóan milyen előírásoknak kell megfelelni.
1993. évi LXXVIII. törvény a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...