Karácsonyi bejgli recept
Egy nagy klasszikus receptjét kaptuk meg a minap receptjátékunk keretében az egyik PROAKTIVdirekt klubtagtól: karácsonyi mákos és diós bejgli! Ínycsiklandozónak hangzik a recept, köszönjük a beküldését! Még mindig csatlakozhatsz a játékhoz, csak küldd el kedvenc karácsonyi finomságodat a recept@proaktivdirekt.com e-mail címre.
Bejgli recept Lelesz Lászlónétól!
Megosztom Veletek karácsonyi mákos és diós bejgli receptem. Minden évben elkészítem az alábbiak szerint, karácsony előtt pár nappal.
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 4 tojás sárgája
- 2,5 dkg élesztő (Félcsomag, az egészet átlósan kettévágva!)
- 1 kis pohár tejföl
- 2 dkg cukor
- csipetnyi só
Diótöltelék:
- 20 - 25 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 dl tej
- 5 dkg mazsola
Máktöltelék:
- 20 dkg mák
- 20 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola
És hogyan is készítem el?
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd belegyúrjuk a többi hozzávalót is. Amennyiben szükséges még teszünk bele tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát előző nap kell elkészíteni és másnapig hűtőben pihentetni kell.
A töltelék:
Mák és diótölteléknél azonos módon a megadott folyadékmennyiséggel a cukrot felforraljuk, mindaddig míg teljesen elolvad. Belekeverjük az ízesítőket, majd a mákot összekeverjük vele, egy parányit még karamellizáljuk a cukrot folytonos keverés mellett és levesszük a tűzről. Különlegesen finom ízhatást ad az enyhén megpirított cukor, de vigyázzunk, hogy meg ne égessük! A tölteléket hűlni hagyjuk.
Amikor a töltelékek kihűltek a tésztát négy egyenlő darabba vágjuk és gyúrótáblán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk. Rákenjük a máktöltelékeket. Rászórjuk az előzőleg jól megmosott és megszárított mazsolát és feltekerjük. És már kész is, próbáljátok ki Ti is, remélem ízleni fog!