2024.01.25. 08:32:40 6301 222

Karcsúbb test, élesebb elme – Miben nyilvánul meg az időszakos böjt ereje?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az időszakos böjt néven futó fogyókúrás stratégia világszerte egyre népszerűbb. A böjtöt, avagy az ételtől való ideiglenes tartózkodás módszerét, már a régmúltban is gyakorolták. Manapság is könyvek egész garmadája helyezi górcső alá ezt a témát.

Időszakos böjt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Időszakos böjt

A világ vezető böjtklinikája, a németországi Buchinger-Wilhelmi Klinika például terápiás böjtprogramjaival már több mint egy évszázada segíti pácienseit a jobb testi és mentális egészség elérésében. A Dr. Otto Buchinger által kialakított holisztikus módszert – egyetemi kutatók együttműködésével – folyamatosan tökéletesítik. Vajon miben rejlik a böjt, ezen belül is az időszakos böjttípus ereje?

Böjtölni vagy nem böjtölni: az itt a kérdés

Ami a különbséget képezi az IF (az angol Intermittent Fasting – időszakos böjt), valamint a hagyományos és innovatív diéták között az, hogy az időszakos böjt arról szól, hogy mikor eszünk, és csak részben arról, hogy mit. Gin Stephens könyvének már a címe magában hordozza az időszakos böjt legfőbb támpontjait, melyek a következők: böjt, evés, ismétlés.

Amikor az elhízástól nem kellett tartani

John Hopkins és Mark Mattson idegtudósok több mint két évtizedig kutatták ezt a böjttípust, és véleményük szerint az emberi test az idők során úgy fejlődött, hogy képes órákig, napokig, sőt esetenként még tovább is meglenni élelem nélkül. A kutatások arra engednek következtetni, hogy mindez a túlélésre berendezkedett ősidőkben fejlődött ki, amikor az emberek hosszú ideig nem jutottak táplálékhoz.

Ugyanakkor a szakértők hozzáfűzték, hogy nem szükséges az ősidőkig visszatekintenünk ahhoz, hogy (be)lássuk: a megfelelő testsúly fenntartása nem volt mindig olyan nehézkes, mint napjainkban. Még fél évszázaddal ezelőtt sem fenyegette az embereket a túlsúly rémálma annyira, mint elkényelmesedett korunkban. Egyebek mellett azért, mert nem volt nulla-huszonnégyben hozzáférhető internet, bármeddig nézhető csatornák, így fölösleges nassolások miatt felszaladó többletsúly sem. Mindemellett pedig az ételadagok is kisebbek voltak, a gyermekek és a felnőttek több időt töltöttek a szabadban, sokat mozogtak a friss levegőn.

Az időszakos böjtnek több változata van, melyeket a böjtölni tervezők saját igényeikhez, elérendő céljaikhoz igazíthatják. Mindez tehát megnyilvánulhat a napi néhány órát felölelő böjtben, vagy akár heti pár napra vonatkoztatott napi egyszeri étkezésben. Az IF idején megengedett a tiszta víz, a nulla kalóriát tartalmazó egészséges italok, a fekete kávé és tea fogyasztása.

Melyek az időszakos böjt előnyei

Több kutatás is kimutatta, hogy az időszakos böjt során beálló anyagcsere-folyamatok a fizikai és a mentális egészségre egyaránt pozitív hatással vannak. Már az ókori filozófusok felismerték a böjt memóriajavító erejét. A későbbi kutatások ugyanakkor rámutattak a vérnyomás optimalizáló, testtömeg szabályozó, koleszterinszint csökkentő, szívegészség megőrző hatására.

A szakemberek szerint azonban az időszakos böjt (egyáltalán a böjtölés) nem való mindenkinek. Ennek kiderítéséhez érdemes orvosi útmutatást kérni. Akiknek viszont nem javasolják, azok: a 18 év alattiak, terhes és szoptató nők, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők, étkezési zavarokkal küzdők.

A haladó IF-esek, ahogyan Stephens fentebb említett átfogó útmutatásában nevezi az időszakos böjtölőket, egy idő után már nem diétaként, hanem életmódként tekintenek erre a módszerre. Mivel ebben az önként vállalt folyamatban a késleltetés módszerével szükséges élni, így a fegyelem, a kitartás is edződik. Számos híresség bevezette az időszakos böjtölést. Jennifer Aniston életmóddiétaként tekint az IF-re, ugyanakkor Reese Witherspoon, Halle Berry, Nicole Kidman, Margot Robbie is időszakos böjtrajongónak tekinti magát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.