Kávés rizs? Délkelet-ázsiai ihletésű reggeli, ami meglepően finom
Elsőre furcsán hangzik, de a kávéval főzött rizs nem új találmány: Indonéziában és Malajziában már régóta kísérleteznek ezzel a különös, mégis harmonikus ízpárral. Most egy modern, otthon is könnyen elkészíthető változatot mutatunk – édesen, reggelire.

Kókusztej, főtt rizs és frissen főzött (esetleg maradék) eszpresszó találkozása. A végeredmény egy édeskés, selymes, enyhén koffeines reggeli, ami meglepően jól illik egy nyugodt nyári reggelhez.
Hozzávalók (2 főre):
1 csésze főtt jázmin- vagy basmati rizs
1,5 dl kókusztej
1 dl erős feketekávé vagy eszpresszó
1-2 tk barna cukor vagy juharszirup
Csipet só
Pirított kókuszchips, kakaóbab vagy darált mandula a tetejére
Elkészítés:
Egy kis lábasban melegítsd meg a kókusztejet a kávéval, cukorral és sóval. Add hozzá a főtt rizst, és kevergetve melegítsd, amíg krémes állagot nem kapsz. Kanalazd tálkákba, és szórd meg a tetejét pirított kókuszpehellyel vagy kedvenc magjaiddal. Ha hidegen tálalod, akár desszertként is működik – egy kis vaníliával vagy csokoládéforgáccsal bolondítva.