2023.08.16. 08:45:00 7657 245

Kedves elnevezés, sajnálatos jelentés: Ne legyél (többé) „mandula anyuka“!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közösségi média felhasználói egyre-másra újabb és újabb egyedi trendekkel és ezekhez kapcsolatos kifejezésekkel jelentkeznek, amelyeket a fiatalság hamar átvesz, így azok futótűzként terjednek el az online térben. Habár ezek közül soknak megkérdőjelezhető a létjogosultsága, most egy olyan jelenséget kellene megismernünk, amely valóban megérdemli a figyelmünket!

"Egyél úgy, mint anya!"

Tudvalevő, hogy az étkezéssel és testképünkkel való kapcsolatunk, valamint a másoktól kapott, ezekhez fűződő megjegyzések hatással vannak az életünkre, és az egészségesnek hitt, de valójában egészségtelen szokásaink komoly étkezési zavarokhoz és súlyos lelki problémákhoz is vezethetnek.

Az egészséges életmód kialakításában fontos szerepe van a gyermekkorban kapott mintának is, hiszen amellett, hogy milyen szóbeli útmutatást kap a gyermek, még többet tanul abból, amilyen viselkedést maga körül lát! Nem érdemes vizet prédikálnunk, miközben bort iszunk!
(Ilyenkor legalább legyen annyi bennünk, hogy elmondjuk gyermekünknek azt, hogy az lenne a helyes, ami elhangzik, azonban mi konkrét okból kifolyólag nem vagyunk képesek jelenleg úgy élni. Ekkor fontos hangsúlyozni, hogy neki jót akarunk, és ebben ne kövesse a példánkat.)

Kik a mandula anyák?

A mandula anya jellemzően valamilyen diéta (állandó) híve, és egészségtelen elvárásai vannak a saját testével kapcsolatban, és ezeket az elveket és étrendet várja el a gyermekétől, általában a lányától. Ezek az anyák a sanyargató étkezés mellett általában kényszeresen edzenek, és gyermekeiket is bevonják az életmódjukba, továbbá a divatmagazinok és influenszerek által hirdetett szépségideáloknak egészségtelen trendek követése árán is meg akarnak felelni. Ők azok a nők, akik állandóan saját és a környezetük testsúlyával foglalkoznak, és az elvárt megjelenéssel kapcsolatos értékrendjüket a gyerekükre is ráerőltetik.

Az elnevezés a modell Gigi Hadid és édesanyja egy évekkel ezelőtti, ám nemrégiben új életre kelt beszélgetéséből ered: A videóban éhes lányának mandulát ajánl fogyasztani a karcsúságot éltető anya.
A jelenségről történő posztolás a zsírfóbiás édesanyák mellett felnövő lányok öngyógyító folyamatának egyik mérföldköve lehet, amelyekben arra is rá szeretnének világítani, hogy hatalmas szükség van a diétakultúra és az ártalmas szépségideálok káros hatásairól szóló párbeszédekre.
Valóban fontos felhívni arra a fiatal lányok (és fiúk) figyelmét, hogy fizikai és lelki egészségükre szükséges inkább koncentrálniuk az irreális elvárásoknak - azaz a vékonyság kultuszának - történő megfelelési vágy kiélése helyett.

Gyógyítsuk meg a mandula anyákat!

Sajnos a nőket ritkán hajtja kizárólag az egészséges szervezet iránti vágy akkor, amikor fogyókúrába kezdenek. Leginkább a durva beszólások vagy egy-egy ideál követése veszi rá őket testképük megváltoztatására, miközben sok szenvedésen is keresztül mennek.
Éppen ezért borítékolható, hogy gyermekeik bevonásával csak jót akarnak tenni, megelőzve azt, amin nekik is át kellett menniük. Csakhogy ez gyakran a visszájára sül el.

A mandula anyukák valószínűleg hatalmas (belső és/vagy külső) nyomásnak vannak kitéve, amely miatt nem tudnak kitörni a folyamatos fogyókúrák és intenzív testmozgás spiráljából. Nekik úgy segíthetünk, ha biztosítjuk őket arról, hogy már régen elég jók, valamint megpróbáljuk rávezetni őket arra, hogy testüket reálisan lássák.
A pozitív megerősítés fontos, de nem szabad, hogy a testsúlyról és a kinézetről szóljon minden fő beszélgetés!
Ehelyett a káros élet- és látásmód helyett a hangsúlyt a mértékletességre, valamint az egészséges étkezési szokások és a rendszeres, de nem túlzásba vitt testmozgás bevezetésére és megtartására kellene a családnak közösen helyezni.

Forrás: www.thetealmango.com, www.parents.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.