Készítsd el helyesen a teád és szakadj ki a mindennapokból!
Megkérdezhetnéd, hogy a hétköznapi teázáson mit lehet cifrázni. Mi pedig azt válaszolnánk, hogy a filter forró vízbe lógatásánál azért jóval többről van szó! A tealevél nem hiába számított sokáig luxuscikknek, elfogyasztásának adjuk meg mi is a módját. :)
Annál is inkább, mert az emberiség történetében a teázás leginkább hagyományokhoz kötött társasági esemény. Gondoljunk csak a japán teaszertartásokra vagy a brit teadélutánokra. A teakészítés ismerős folyamata képes nyugalmat kelteni bennünk, de ne megszokásból végezzük el!
1. Válasszuk ki a teát!
Egy csészényi zöld tea: A magas antioxidáns tartalmú zöld tea segít fokozni anyagcserénket, de magas koffeintartalma miatt ne igyunk túl sokat egyszerre belőle, különben túl élénkké válhatunk tőle.
Egy bögre fekete tea:
Antioxidánsai lehetővé teszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentését, egyes kutatások szerint nagymértékben csökkenti a mellrák kockázatát a fiatal nők körében. Szintén sok koffeint tartalmaz.- Pár korty fehér tea:
Kevésbé népszerű, mint az előző kettő, habár a fehér tea hatásosabb a vírusok, a baktériumok és a gombák ellen. Természetes fluoridtartalma védi a fogakat. - Élvezetes oolong tea:
Előnyei közé tartozik, hogy segíthet megelőzni daganatos megbetegedéseket, többek között normalizálja a vércukorszintet és támogatja a bőr egészségét is. - Gyógynövényteák:
Igazi tealevél helyett más növények leveleinek, virágjainak vagy gyümölcseinek forrázata is fogyasztható. Legszélesebb körben talán a következőket fogyasztják hasznos egészségügyi hatásaiknak köszönhetően: kamilla, echinacea, hibiszkusz és rooibos.
2. Készítsük elő a kellékeket!
Vízforraló, vízhőmérő, ha szálas teát választottál, akkor pedig szűrő vagy teatojás. Természetesen a teáskészletre is szükségünk lesz.
3. „Forralj” vizet!
Itt jön a csavar! Sokan mindegyik fajta teához forrásig melegítik a vizet, holott a különböző teafüvek különböző vízhőmérsékleten a legfinomabbak. A legjobb élvezeti érték eléréséhez áztassuk a teát olyan hőmérsékletű vízbe, amit a forgalmazó a csomagoláson ajánl.
4. Áztasd be a teafüvet!
1 teáskanálnyi szálas teához vagy 1 db teafilterhez általában 240 ml víz szükséges. Áztatni pedig szintén a tea fajtájának megfelelően kellene: Zöld és fehér tea 2-3 perc, fekete tea 3-5 perc, oolong tea 2-4 perc. A gyógyteákat áztathatjuk 6-7 percig is.
5. Ízesítsed, ha úgy ízlik!
A világ egyik fele cukorral (mézzel vagy juharsziruppal), míg a másik fele inkább tejjel issza a teát. Utóbbi azonban csak az oolong és a fekete teák ízéhez illik.