2022.05.17. 17:20:00 7763 254

Készülj rá a futásra: Erősítő gyakorlatokkal a robbanékonyságért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy ez a nyár lesz az, amikor rákapsz a futásra? Ki tudja! Ha úgy döntenél, hogy elkezded falni a kilométereket, ne csapj bele egyből a közepébe, hanem készítsd fel a szervezetedet a kihívásra!

Futás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Futás

Az erősítő edzések kulcsfontosságúak a futáshoz, hiszen sok izomcsoportot megmozgat ennek a sportágnak az űzése. Ahhoz, hogy izmainkat koncentráltan tudjuk a megfelelő mozgásra sarkallni, fejlett elme-test kapcsolatra van szükségünk. Az erősítő gyakorlatok végzésével ráadásul elkerülhető a futók körében olyannyira gyakori hát- és térdfájás. Természetesen, hogy ne növekedjen meg nagyon az izomtömegünk, nem szabad nagy súlyokat használnunk a heti 2-3 alkalommal elvégzett edzések során.

15 perces erősítő gyakorlatsor

(Oldalanként) 30-30 másodpercig végezzünk el hatféle feladatot, amelyek között tartsunk 15 másodperces pihenőket. A kört ismételjük meg háromszor, majd nyújts le alaposan.

1. feladat: A hát felső izmainak erősítése

Álljunk kis terpeszben, hasizmunkat feszítsük meg és kis súlyokat tartva nyújtsuk ki a karjainkat a fejünk fölé, majd húzzuk vissza a súlyt a vállainkig. A lapockáinkat ezalatt húzzuk össze. A gyakorlat alatt a vállainkat ne húzzuk fel.

2. feladat: A belső combizom edzése

Az oldalsó kitörések remekül megedzik a comb belső felének izmait, miközben javul a stabilitás és az egyensúlyérzék is. A gyakorlatot kezdjük vállszélességű terpeszben, a lábfejek nézzenek előre. Az egyik térdünket behajlítva lépjunk ki oldalra és ereszkedjünk le, mintha le szeretnénk ülni, majd térjünk vissza az alapállásban. Ismételjük meg a mozdulatot a mádik oldalon. Figyeljünk arra, hogy a csípőnk a gerincünk vonalában maradjon. A gyakorlathoz használhatunk kézi súlyzókat.

3. feladat: A ferde hasizmok erősítése

Üljünk le hajlított térddel a padlóra. Ha bírjuk, emeljük el kissé a talajtól a talpunkat és foghatunk kézisúlyzót is. Felsőtestünkkel közelítsük a talaj felé, majd fordítsuk el a törzsünket előbb az egyik, majd a másik oldalra. A fordítások között álljunk meg középen egy pillanatra.

4. feladat: Az alsó hasizmok edzése

Az erős alsó hasizmok segítik a hát alsó részének munkáját. Feküdjünk hanyatt, a tenyerünk feküdjünk a talajon testünk két oldala mellett. Emeljük fel a nyújtott lábainkat a mennyezet felé, és emeljük el a csípőnket is a talajtól 1-2 centiméterre. Tartsuk ki rövid ideig a pozíciót, majd engedjük vissza a csípőnket a kiindulási helyzetbe.

5. feladat: A farizmok edzése

Feküdjünk hanyatt, a talpunk legyen a talajon. A karjainkat tartsuk kétoldalt a testünk mellett, a tenyereket nyomjuk a padlóra. A has- és a farizmaink megfeszítésének segítségével emeljük magasra a csípőnket, tartsuk fent néhány másodpercig, majd lassan eresszük vissza.

6. feladat: A törzs és a kar izmainak edzése

Helyezkedjünk plank állásba. A kezek legyenek a vállaink alatt, a lábakat tartsuk csípőszélességben. Tartsuk meg a hasunkat, és felváltva érintsük meg kezünkkel az ellentétes vállunkat.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.