Kettőt egy gyúrásra: Bejgli és sajtos tekercs ugyanabból a kelt tésztából!
Kell egy tuti recept, aminek a hozzávalóit nagy tételben meg lehet vásárolni, hogy ne csak karácsonyi, de szilveszteri péksüti is kerülhessen belőle a sütőbe? Ne keresgélj tovább! Sós és édes receptekhez ugyanaz a tészta is tökéletesen alkalmas lehet.
Habár fent csak bejglit és sajtos tekercset láttál megemlítve, ez az univerzális recept bukták, csigák és kiflik stb. tésztáját is képezheti. Magyarul szólva a tészta édességét figyelembe véve bármilyen töltelékkel elkészítheted bármelyik formájú péksüteményünket belőle!
Univerzális kelt tészta
Hozzávalók:
150 ml tej
2 db tojás
100 gr szobahőmérsékletű vaj
50 gr friss élesztő
750 gr liszt
Édes tésztához: egy csipet só, és 2 ek. cukor
Sós tésztához: 1 ek. cukor, valamint 1 tk. só
A langyos tejbe kanalazzunk bele egy kevés cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza egy nagyobb tálat. Keverjük el benne a sót, a kissé felvert tojásokat, valamint a maradék cukrot. Öntsük hozzá a lisztet és a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt.
Gyúrjunk a masszából lágy tésztát, amit aztán takarjunk le és tegyük meleg helyre.
Kelesztési idő: 1 óra.
Ezalatt pedig csak annyi dolgunk van, hogy el- vagy előkészítsük a szükséges sós vagy édes tölteléket, ami lehet egyszerű lekvár, sajtkrém, diós vagy mákos töltelék, sonka párolt lilahagymával, mogyorókrém, virsli, kakaós vagy fahéjas töltelék, túró sósan és kaprosan vagy netalántán édesen.
A töltött és megformázott péksüteményeinket lekenhetjük egy kis tojással, aztán előmelegített sütőben süssük aranybarnára mindet. A sós péksütik tetejére szórhatunk lenmagot, szezámmagot vagy egész mákszemeket és durva szemű sót is, attól függően, melyik illik a választott töltelékünkhöz.
A karácsonyi időszakban bejgli is készülhet a tészta édes változatából, míg sósabbra készítve tökéletes szilveszteri falatok lehetnek belőle.
Forrás: www.eletmagazin.hu