Kiderült: a mogyorós csoki orvosság! – Vagyis majdnem
Vagyis inkább a mogyoró és a kakaó tesz jót szervezetünknek, de az végülis ugyanaz.:-) Megeshet, eddig száműzted a mogyorót az étrendedből, mivel nem tartozik épp a diétás étkek közé. Pedig mértékkel fogyasztva inkább pozitív tulajdonságait kamatoztathatod. Az a kis kalóriatöbblet meg nem olyan vészes!;-)
Ilyenkor ősszel a gesztenye és dió begyűjtése mellett megkezdődhet a mogyoró „szüretelése” is. A földben termő változatot is szeretjük, hiszen kétségkívül könnyebben juthatunk hozzá, hiszen csak le kell vennünk az üzletek polcairól, azért megéri „vesződni” a fán, bokron termő mogyoróval is.
Hogy miért?
Mert igazi „vitaminbombázó”
Ezt a kitüntető címet a benne található B1-, B2-, E-, H- és C-vtaminoknak köszönheti. Míg a B1, B2 fontos szerveink idegműködésében segít, addig az E- és a C-vitamin igazán hatékony antioxidánsként működnek, illetve az immunrendszerre gyakorolt hatása sem utolsó. Egyébként az E-vitamin a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedéseket is segítheti megelőzni.
Mert serkenti az agyat
Hiszen rengeteg kálium, kalcium, réz, vas és magnézium található benne. Így a mogyoró, a többi csonthéjassal (dióbél, mandula) együtt fogyasztva igazán serkentően hat az agyra.
Mert hízókúrához is ajánlott, de a diétázók se felejtsék el
10 dkg közel 700 kalóriát tartalmaz, és emellett 15, 6 grammos fehérje és 63, 5 gramm zsírtartalma sem elhanyagolható. Olajtartalma tehát igen magas értékeket mutat, ám jó, ha tudjuk, hogy ezek nagyon is egészséges telítetlen zsírsavak. És hogy ezen értékek mellett miért állja meg a helyét mindenféle diétában? Mert ezek mellett élelmi rost szintje is igen magas, melyek segítik megelőzni az elhízást, hiszen a „magok” megduzzadnak a gyomorban, illetve a belekben, ami hosszan tartó teltségérzetet biztosít testünknek. Sőt, bélműködésünkre is jó hatással lehet.
Mert a mogyorós csoki igenis orvosság!
Ez pedig a fent már említett réztartalomnak köszönhető. Hiszen a rézre olyan fontos feladatok miatt van szükségünk, mint a vas szállítása, a csontok szilárdsága, a szív és az izmok összehúzódása, a fehér és vörösvérsejtek, illetve az agy fejlődése. Ám ahhoz, hogy ezen „küldetések” teljesüljenek, az kell, hogy elegendő mennyiségű réz kerüljön a szervezetünkbe. Isteni szerencse, hogy a legmagasabb ilyen értékkel bíró élelmiszerek közé sorolható a kakaó és a mogyoró. Tehát a mogyorós csoki tényleg orvosság!:-) Persze, csak mértékkel fogyasztva.
Mert az őszi megfázás egyik ellenszere is lehet
Népi módszer, hogy megpucolt, megsütött vagy megtört mogyorót néhány napig borban áztatták, és ebből készítettek gyógyító keveréket különböző megfázásos, hurutos megbetegedésekre. Sőt, mézzel keverve természetes erősítőszert kapunk. A belőle készült olajat saláták, sütemények ízesítésére is használják.
Mert levele is hasznos
Zöld részei illóolajat és cseranyagokat tartalmaz. Olyan teakeverékek alkotója lehet, mely jó bélhurut, sebek, aranyér, lábszárfekély, epebetegségek, szájüregben található gyulladások ellen. Emellett vizelethajtó, szagtalanító, összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és izzasztó hatással is bír. A szépségipar is alkalmazza mind a levelét, mind a terméséből előállított olajat.
Mert a háztartásban is alkalmazható
Ha a világos színű fabútorodon karcolás keletkezik, dörzsöld be mogyoróbéllel és volt, nincs.
Forrás: hazipatika.com, vital.hu