2018.05.07. 13:38:21 13143 373

Kirándulj a szabadban! – De légy óvatos!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre megérkezett a jó idő, így egyre többet vágyunk, sőt, egyre többet vagyunk a szabadban! Piknik, kirándulás, szabadtéri programok tömkelege vár ránk mostantól. És még valami, illetve valaki várhat még ránk odakint, akiknek/amiknek a társaságára nem igazán vágyunk. Méghozzá a kullancsoké…

Kullancs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kullancs

Bizony, ezek az apróságok általában áprilistól júliusig, de a veszélyesebb helyeken a jó idő bármely hónapjában leselkedhetnek ránk. Mire érdemes figyelni, ha itt a kullancsszezon, és mi kimerészkednénk a szabadba?

Először is: miért félünk, féljünk a kullancstól?

Ugyan a csípése nem fájdalmas, hiszen a szúrás előtt „érzéstelenítővel” az állat maga gondoskodik a fájdalommentesítésről, ám csúnya betegségeket terjeszthet a kis haramia. Ugyan nem minden kullancs fertőzött, és a fertőzött sem mindig terjeszti tovább a betegségeket, azért jó óvatosnak lenni.

-Az egyik súlyos betegség a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, amelyet a vírussal fertőzött kullancsok adhatnak tovább. Nagyjából minden 1000. állat fertőződött ezzel a kórokozóval. Mivel vírusról van szó, így védőoltással védekezhetünk ellene.

-A kullancs csípése által terjesztett másik rendkívül veszélyes, ám baktérium okozta betegség a Lyme-kór. Ez a baktérium jóval gyakrabban fordul elő a kullancsokban, mint a fent már írt vírus – nagyjából minden 10. állatka hordozza magában. Antibiotikummal kezelhető, ám minél előbb észrevesszük, szerencsés esetben annál rövidebb ideig tarthat a gyógyszeres kúra.

Tehát mindkét esetben van, lehet megoldás a betegségek elkerülésére, illetve utóbbi esetben a gyógyítására, ám a legjobb, ha egyszerű, de hatásos védekezési módokkal vesszük fel a harcot a kullancsok ellen!

Ha megelőznénk!

A kullancscsípés ellen a legjobb a védekezés… a védekezés! Vagyis érdemes odafigyelni bizonyos dolgokra, ha a szabadba merészkedünk egy gyönyörű tavaszi vagy nyári napon!

Kerüljük el!

Sajnos, nem a kullancsokat, hiszen őket elkerülni elég nehézkes lenne – már csak azért is, mert olyan aprók, hogy szinte észrevehetetlenek. Viszont a különösen kullancsveszélyes helyeket, mint bozótosok, legelők, vadetetők, vadcsapások, inkább hagyjuk ki az útvonalunkból!

Figyelj az öltözködésedre!

Ha kirándulást tervezel, ügyelj a zárt ruházatra! Nadrág a zokniba, póló, ing a nadrágba betűrve, baseballsapka a fejre, de az sem baj, ha a tarkót is védi valami. Ja, és természetesen zárt cipő, a szandál nem játszik (zoknival meg pláne nem:-))! Ugyan a koszolódást tekintve nem kifejezetten előnyös a világos ruházat, kullancsveszély szempontjából mindenképpen érdemes ezek mellett az árnyalatok mellett letenni a voksunkat. A világos színeken könnyebben észrevehetőek az apró élősködők, úgyhogy talán még a kullancstámadás előtt sikerül megszabadulni a nem kívánatos apróságoktól!

Vigyázz, hova ülsz, fekszel!

Kirándulás közben jó megpihenni egy árnyékos helyen. De vigyázz, az apró vérszívók is ezeket a helyeket részesítik előnyben! A szusszanás után azonnal nézd át a ruhád, hogy még időben le tudd magadról söpörni a kis betolakodókat. Ugyanez igaz a fűben való heverészésre is. Ugyan nagyon klassz dolog, ám nem igazán veszélytelen, már ami a kullancsok támadását illeti.

Elő a riasztókkal!

Hiába a gondos ruházat, kiegészítésképpen azért érdemes beszerezni valamilyen kullancsriasztó spray-t, aeroszolt! Van olyan típusa, amelyik ruhára fújva, de a bőrön alkalmazva is használható. Nagyon fontos, hogy ez a megoldás csak kiegészítője, és ne helyettesítője legyen az előző pontban írt megfelelően zárt ruházatnak! Kerüljön belőle a szabad bőrfelületekre, nyakra, csuklóra, bokára, derék tájékára.

Soha nem maradjon ki!

Egy-egy szabadban töltött, fűben heverészős nap után a legfontosabb, hogy mindig alaposan nézzük át mezítelen testünket, gondosan ügyelve az alsó végtagokra, testhajlatokra, mint térdhajlatok, hónalj, derék környéke, fül mögötti rész, nyak, nemi szervek környéke, lágyékhajlat és a gáttáji területek. Ja, és a fejtetőről se feledkezzünk meg! Ruhánkat is érdemes alaposan kirázni, ha lehet szabadtéren, mert ebben is megbújhatnak a kis élősködők. A biztonság kedvéért jobb a szennyestartó kosár helyett egyből a mosógépbe dobni az aznap használt ruhákat, hogy esélyt se adjunk a kullancsoknak, hogy esetleg a saját otthonunkban támadjanak ránk.

Te jól tudod?

Mint sok egyéb mással kapcsolatban, a kullancsok esetében is keringenek hamis, vagy félig hamis információk, amelyek aztán félrevezetőek lehetnek. Ilyenek lehetnek mondjuk a következőek!

Mivel távolítható el?

Nem egy téves információ terjed azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell eltávolítani a bőrünkbe kapaszkodott apróságot. Vannak, akik a gyufára, míg mások az ecetre, vagy krémekre, olajokra, vagy a csavargatós technikára esküsznek. Ám figyeljünk, hogy minden olyan módszer veszélyes lehet, amely a kullancsot öklendezésre készteti, hiszen így könnyebben kerülhetnek vissza egyes kórokozók a szervezetünkbe. A kiszedéshez jó, ha van otthon gyógyszertárban is kapható speciális eszköz, csipesz. Ennek híján, vagy ha bizonytalanok vagyunk a kiszedésével kapcsolatban, inkább forduljunk orvoshoz az otthoni kísérletezgetés helyett.

Beszakadt? Piszkáld ki!

Vagy mégsem? A beszakadt szájszerv, mivel idegen test, előbb vagy utóbb kilökődik a testünkből, úgyhogy felesleges piszkálgatni, ne adj’ Isten, pont ezzel a „piszkálódással” fertőzést okozni! Egyetlen esetben érdemes hozzányúlni a bent ragadt szervhez: ha néhány nap után sem lökődik ki, mert a bent „pihenő” kis szerv is gyulladást okozhat.

Vigyázz a fejedre…

… mert könnyen rápottyanhat egy kullancs! Hát, ez téves! Persze, a fejünket is érdemes óvni, de ráesni semmiképpen nem fog ez az apróság. Már csak azért sem, mert a kullancsok 1, maximum 1,5 méter magasságig képesek felmászni. Sokkal valószínűbb, hogy a magasabbra nyúló fűszálakról, bokrokról, vagy a fűből kerülnek rá, másznak át a bőrünkre!

Piros csomó! Csakis fertőzés lehet?

A csípés helyén minden esetben apró, lencse nagyságú csomó, pirosodás jelentkezhet. Ez 7-10 napig is ott lehet, mely természetes, ún. idegentest-reakció, melyet a kullancs szájszervének néhány nagyon apró, bőrünkben maradt darabja vált ki. Ha a pirosság nem múlik, illetve egyéb, addig nem tapasztalt tüneteket észlelünk magunkon, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvossal, szakemberrel való konzultációt!

Forrás: webbeteg.hu, webbeteg.hu, heimpalkorhaz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...