2021.12.21. 17:25:00 6714 226

Könnyed ünnepi finomság, hogy a Karácsony ne (csak) a cukorról szóljon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az édesszájúak egyik kedvenc ünnepi szezonjában vagyunk, de az ízlelőbimbóink kényeztetése még nem jelenti azt, hogy csupa cukros desszertet kell ilyenkor fogyasztanunk. A szezon legfinomabb csemegéi valószínűleg úgyis a könnyedebb vagy a gyümölcsös sütemények lesznek.

Mézeskalács másképpen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mézeskalács másképpen

A bolti édességek hozzáadott cukor és telített zsír mennyiségét ellensúlyozva vegán, nyers vagy éppen cukormentes desszertek is kerüljenek a karácsonyi asztalra! Ezek még egészséges étel ajándéknak is kiválóan alkalmasak lehetnek. Mi most egy egyszerű, cukor- és olajmentes receptet hoztunk , amit gluténmentesen is el lehet készíteni.

Fűszeres omlós keksz mézeskalács formában

Hozzávalók:

  • 100 gr teljes kiőrlésű búzaliszt vagy hajdinaliszt
  • 50 gr (gluténmentes) zab
  • 50 gr őrölt mandula
  • 1 tk. sütőpor
  • mézeskalács fűszerkeverék: 2 tk. fahéj; fél-fél tk. őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér; negyed -negyed tk. őrölt ánizsmag és őrölt koriander
  • egy csipet só
  • 1 tk. narancshéj
  • 1 ek. őrölt lenmag
  • 80 gr agave szirup
  • 120 gr mandulavaj vagy tahini
  • 60 ml szójatej vagy mandulatej

Elkészítés:

Először készítsük el az úgynevezett lentojást úgy, hogy az őrölt lenmagot 2 evőkanál hideg vízzel kikeverjük. Egy másik, nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat.

A mandulavajat és az agave szirupot mikrohullámú sütőben vagy tűzhelyen közepes lángon felolvasztjuk, és a száraz hozzávalókhoz adjuk. Ezután adjuk hozzá a masszához a lentojást a növényi tejjel együtt, és jól keverjük össze, hogy megkapjuk a tésztát. Ezután hűtsük le a tésztát hűtőbe téve 30 percig, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele. Eközben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tésztát kb. nyújtsuk kb. 1 cm vastagra egy sütőpapír és egy fólia közé rakva. A kekszeket karácsonyi kiszúró formákkal kiszaggatjuk, és sütőpapírral vagy szilikonos sütőlappal bélelt tepsire tesszük.

Végezetül nagyjából 10 perc alatt készre sütjük a süteményeket. Könnyen megégnek, ezért végig vigyázzunk erre! Miután a megsült kekszeinket kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni.

Ez a recept a jellegzetes mézeskalácsos fűszerkeverék nélkül kiváló alaprecept lehet, mivel csak a karácsonyi ízeket kell lecserélnünk a mindig aktuális jellegű sütemény elkészítéséhez.

Forrás: www.sarahsveganguide.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...