2025.04.25. 15:37:09 2216 83

Krémes csiperkegomba ragu rozmaringos puliszkával
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mindennapi csiperkegomba (champignon) méltatlanul háttérbe szorul a vargánya és shiitake láz mellett, pedig a magyar termelői piac frissen, vegyszermentesen kínálja egész évben. Ebben a receptben selymes, fehérboros ragu főszereplője lesz egy gyorsan elkészülő, illatos kukoricakása ágyán.

Champignon Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Champignon Fotó:123rf.com

Hozzávalók (2 bőséges adag)

A gombaraguhoz

  • 400 g friss barna vagy fehér csiperkegomba

  • 1 közepes vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 ek olívaolaj

  • 1 ek vaj (vegán verziónál növényi margarin)

  • 100 ml száraz fehérbor

  • 150 ml főzőtejszín (vagy zabtejszín)

  • 1 tk friss citromlé

  • 1 tk friss vagy ½ tk szárított kakukkfű

  • Só, bors ízlés szerint

  • Petrezselyem a tálaláshoz

A rozmaringos puliszkához

  • 120 g kukoricadara (finomabb polenta)

  • 450 ml zöldségalaplé vagy víz

  • 1 ek vaj / olívaolaj

  • 1 szál friss rozmaring (vagy ½ tk szárított)

  • 30 g reszelt parmezán (opcionális)

Elkészítés

Forrald fel az alaplevet rozmaringgal és egy csipet sóval. Szórd bele a darát folyamatos keverés mellett. Közepes lángon 5–6 perc alatt sűrűre főzd, majd lekapcsolva keverd bele a vajat és – ha nem vegán – a parmezánt. Fedő alatt, melegen tartsd.

A csiperkét gyorsan öblítsd át, papírtörlővel szárítsd, majd vastagabb szeletekre vágd. A hagymát finomra kockázd, a fokhagymát zúzd. Hevítsd az olajat és a vajat egy mély serpenyőben. Dobd rá a hagymát, 2 perc után a fokhagymát, majd a gombát. Erős lángon pirítsd, amíg arany és ropogós foltok jelennek meg (kb. 6 perc). Sózd, borsozd, add hozzá a kakukkfüvet. Öntsd rá a bort; hagyd, hogy felére redukálódjon. Ez koncentrálja az umami ízeket.

Csökkentsd a lángot, add hozzá a tejszínt. 2–3 perc alatt selymes mártássá sűrűsödik. Végül frissítsd pár csepp citromlével. A puliszkát kanalazd mélytányérba, közepére halmozd a gombaragut. Szórd meg aprított petrezselyemmel és frissen őrölt borssal. Forrón, egy pohár hideg Olaszrizlinggel a legjobb.

Miért szeretjük?

Gyors: 25 perc alatt asztalon van.

Gazdaságos: a csiperke kilós ára barátságos, mégis fejadagonként 7 g fehérjét ad.

Rugalmas: a puliszka helyett működik basmati rizs vagy teljes kiőrlésű tészta is; a tejszín növényi verzióra cserélhető.

Egy tál gőzölgő csiperkeraguval bizonyíthatod: a legegyszerűbb gomba is gourmet alapanyag, ha megfelelő társakat kap.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...